Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Пожари, жертви и извънредно положение в Калифорния

Дума

11. Октомври 2017 , брой: 199   98   0Горски пожари, които обхванаха западноамериканския щат Калифорния в понеделник, предизвикаха евакуацията на повече от 20 000 души, съобщиха властите. Огнената стихия вече взе десет жертви, като се очаква техният брой да продължи да расте.
"Шерифът потвърждава седем жертви, свързани с пожарите в окръг Сонома. Нашите съболезнования на семействата и приятелите им", обявиха от кабинета му в туитър, малко след като бе съобщено за още трима загинали в Напа.
Броят на окръзите в американския щат Калифорния, в които е въведен режим на извънредно положение заради бушуващите горски пожари, вече е осем, обяви губернаторът на щата Джери Браун.
Режимът се отнася за окръзите Бют, Лейк, Мендосино, Невада и Ориндж, както и за селищата Чероки, Ла Порт, Сулфар, Потър, Каскейд, Лобо и Каньон.
Огънят е нанесъл големи щети на инфраструктурата, заплашва да изгори хиляди домове и доведе до евакуация на хора, се казва в изявление на губернатора.
По-рано извънредно положение беше въведено в окръзите Напа, Сонома и Юба.
Браун е изпратил молба до президента на САЩ за обявяване на Северна Калифорния за зона на голямо стихийно бедствие. Това ще позволи на властите да мобилизират не само спасителните служби, но и Националната гвардия, както и от федералното правителство да бъдат получени средства и ресурси за оказване на помощ на населението.
Горските пожари са често срещано явление в западните части на САЩ по време на сухите, горещи летни месеци, като ситуацията се влошава и от ветровитите условия.
 

 

 

Свят

  • "Брекзит", мигрантската криза и отношенията с Турция са акцентите на двудневната среща на евролидерите
    20. Октомври 2017 206
    119
    0

    Възможно най-добрите условия след "Брекзит" обещава британският премиер Тереза Мей на трите милиона граждани на ЕС, които са на Острова. Според предварително разпространения текст на изказването на Мей пред останалите 27 държавни и правителствени лидери тя подчертава големия принос на гражданите на ЕС към Великобритания. "И ние искаме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"