Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Юли 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Пожари, жертви и извънредно положение в Калифорния

Дума

11. Октомври 2017 , брой: 199   195   0Горски пожари, които обхванаха западноамериканския щат Калифорния в понеделник, предизвикаха евакуацията на повече от 20 000 души, съобщиха властите. Огнената стихия вече взе десет жертви, като се очаква техният брой да продължи да расте.
"Шерифът потвърждава седем жертви, свързани с пожарите в окръг Сонома. Нашите съболезнования на семействата и приятелите им", обявиха от кабинета му в туитър, малко след като бе съобщено за още трима загинали в Напа.
Броят на окръзите в американския щат Калифорния, в които е въведен режим на извънредно положение заради бушуващите горски пожари, вече е осем, обяви губернаторът на щата Джери Браун.
Режимът се отнася за окръзите Бют, Лейк, Мендосино, Невада и Ориндж, както и за селищата Чероки, Ла Порт, Сулфар, Потър, Каскейд, Лобо и Каньон.
Огънят е нанесъл големи щети на инфраструктурата, заплашва да изгори хиляди домове и доведе до евакуация на хора, се казва в изявление на губернатора.
По-рано извънредно положение беше въведено в окръзите Напа, Сонома и Юба.
Браун е изпратил молба до президента на САЩ за обявяване на Северна Калифорния за зона на голямо стихийно бедствие. Това ще позволи на властите да мобилизират не само спасителните служби, но и Националната гвардия, както и от федералното правителство да бъдат получени средства и ресурси за оказване на помощ на населението.
Горските пожари са често срещано явление в западните части на САЩ по време на сухите, горещи летни месеци, като ситуацията се влошава и от ветровитите условия.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"