Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Франция и Белгия стачкуват

Синдикатите бранят работни места и настояват за индексация на заплатите

Дума

11. Октомври 2017 , брой: 199   100   0Стачки парализираха транспорта и други услуги във Франция и Белгия.
Хиляди служители от държавния сектор стачкуваха в цяла Франция, като имаше близо 150 демонстрации в 90 от 96-те департамента на страната.
Почти една трета от полетите на големите летища във Франция бяха отменени заради еднодневна стачка, отбелязва ДПА. Националната гражданска авиация съобщи, че самолетните компании са били помолени да съкратят полетите си с 30% на летищата в Париж, Ница и Марсилия.
Синдикатът на учителите SNUIPP-FSU пък информира, че почти половината от преподавателите в основните училища стачкуват. Само в Париж бяха затворени близо 70 училища.
Синдикатите не одобряват решението на правителството да накара служителите да плащат за първия ден от болничния, който се покриваше от работодателя, както и заради решение за намаляване на социалните придобивки. Те също така са притеснени от предизборното обещание на френския лидер Еманюел Макрон да се съкратят около 120 000 държавни служители.
Стачката бе подкрепена от всички основни профсъюзи. За първи път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, призоваха заедно за стачка. Общо към стачни действия бяха призовани 5,4 милиона работещи.
За първи път от 2009 година синдикатите в болниците се присъединиха към протеста. Лекари, фармацевти и зъболекари стачкуваха заедно с медицинските сестри срещу условията на труд и бюджетните съкращения, както и срещу замразяването на заплатите и въвеждането отново на неплатения отпуск в случай на болест.
Това е поредната стачка срещу президента Еманюел Макрон. Макрон, чиято популярност рязко спадна след избирането му през май, често е критикуван заради последните си непопулярни мерки - отмяна на данък богатство, намаляване на помощите за жилище, някои увеличени осигуровки, както и за неделикатни реплики към опонентите на реформата му.
В същото време белгийски медии информират, че общественият транспорт в Брюксел е сериозно засегнат от стачните действия, организирани от синдиката CGSP. Училищата, пощенски услуги и други сектори също излязоха на стачка.
Синдикатът протестира срещу редица политики на федералното правителство, които включват орязване на бюджета, намаляване на инвестициите и приватизация на държавни предприятия.
За стачка се готвят и италианците. На 13 октомври в страната ще се проведе стачка на работниците от обществения транспорт. Отбелязва се, че провеждането на мероприятията може да предизвика затруднения в работата на обществения транспорт и държавните учреждения.

За първи път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, се обединиха и призоваха заедно за стачка. Общо към стачни действия бяха призовани 5,4 милиона работещи французи

БГНЕС

 

 

Свят

  • "Брекзит", мигрантската криза и отношенията с Турция са акцентите на двудневната среща на евролидерите
    20. Октомври 2017 206
    119
    0

    Възможно най-добрите условия след "Брекзит" обещава британският премиер Тереза Мей на трите милиона граждани на ЕС, които са на Острова. Според предварително разпространения текст на изказването на Мей пред останалите 27 държавни и правителствени лидери тя подчертава големия принос на гражданите на ЕС към Великобритания. "И ние искаме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"