29 Март 2024петък09:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Франция и Белгия стачкуват

Синдикатите бранят работни места и настояват за индексация на заплатите

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 28

Стачки парализираха транспорта и други услуги във Франция и Белгия.
Хиляди служители от държавния сектор стачкуваха в цяла Франция, като имаше близо 150 демонстрации в 90 от 96-те департамента на страната.
Почти една трета от полетите на големите летища във Франция бяха отменени заради еднодневна стачка, отбелязва ДПА. Националната гражданска авиация съобщи, че самолетните компании са били помолени да съкратят полетите си с 30% на летищата в Париж, Ница и Марсилия.
Синдикатът на учителите SNUIPP-FSU пък информира, че почти половината от преподавателите в основните училища стачкуват. Само в Париж бяха затворени близо 70 училища.
Синдикатите не одобряват решението на правителството да накара служителите да плащат за първия ден от болничния, който се покриваше от работодателя, както и заради решение за намаляване на социалните придобивки. Те също така са притеснени от предизборното обещание на френския лидер Еманюел Макрон да се съкратят около 120 000 държавни служители.
Стачката бе подкрепена от всички основни профсъюзи. За първи път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, призоваха заедно за стачка. Общо към стачни действия бяха призовани 5,4 милиона работещи.
За първи път от 2009 година синдикатите в болниците се присъединиха към протеста. Лекари, фармацевти и зъболекари стачкуваха заедно с медицинските сестри срещу условията на труд и бюджетните съкращения, както и срещу замразяването на заплатите и въвеждането отново на неплатения отпуск в случай на болест.
Това е поредната стачка срещу президента Еманюел Макрон. Макрон, чиято популярност рязко спадна след избирането му през май, често е критикуван заради последните си непопулярни мерки - отмяна на данък богатство, намаляване на помощите за жилище, някои увеличени осигуровки, както и за неделикатни реплики към опонентите на реформата му.
В същото време белгийски медии информират, че общественият транспорт в Брюксел е сериозно засегнат от стачните действия, организирани от синдиката CGSP. Училищата, пощенски услуги и други сектори също излязоха на стачка.
Синдикатът протестира срещу редица политики на федералното правителство, които включват орязване на бюджета, намаляване на инвестициите и приватизация на държавни предприятия.
За стачка се готвят и италианците. На 13 октомври в страната ще се проведе стачка на работниците от обществения транспорт. Отбелязва се, че провеждането на мероприятията може да предизвика затруднения в работата на обществения транспорт и държавните учреждения.



За първи път от десетилетие деветте френски синдиката, представляващи работещите в държавния сектор, се обединиха и призоваха заедно за стачка. Общо към стачни действия бяха призовани 5,4 милиона работещи французи

БГНЕС

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 405

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 515

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 523

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ