Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Юли 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

200 бизнесмени и 50 гарда с Ердоган в Сърбия

Дума

11. Октомври 2017 , брой: 199   309   0Започна двудневното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сърбия. На летището в Белград той бе посрещнат от президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.
Мерките за сигурност в сръбската столица са много по-големи от тези при визитите на руския президент Владимир Путин и американския вицепрезидент Джо Байдън. Близо 3000 полицаи регулират движението в Белград, който е напълно блокиран. От полицията отказват да съобщят точния маршрут и движението на Ердоган по време на визитата му в града. Все още не е известно и колко булеварда и улици в централната част на Белград ще бъдат временно или напълно затворени за движение.
Според местните медии Ердоган пристига с 50 лични бодигардове. С него има и огромна бизнес делегация от 185 души. В делегацията има и 8 министри.
Визитата на Ердоган ще продължи два дни и основен акцент в нея ще бъде икономическото сътрудничество. Турските инвестиции в Сърбия възлизат на над 110 млн. евро. Официалните разговори на турския президент започнаха със среща на четири очи с Вучич, след което двамата дадоха съвместна пресконференция. По-късно имаше срещи на двете делегации и подписване на няколко договора между Сърбия и Турция.
Днес Ердоган ще посети град Нови пазар в област Санджак, Южна Сърбия, населен основно с мюсюлмани.
Турската делегация пристигна в Сърбия от Украйна, където на съвместен брифинг с украинския президент Петро Порошенко Ердоган заяви, че Турция подкрепя суверенитета на Украйна, териториалната й цялост, включително Крим, и политическото единство. „Отново уверих Порошенко, че Турция ще продължава да подкрепя суверенитета на Украйна, териториалната й цялост, включително Крим, и политическата консолидация“, каза той. Ердоган заяви, че по време на срещата си с Порошенко двамата са координирали действията си по въпросите на сигурността в Черноморския регион.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"