Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

200 бизнесмени и 50 гарда с Ердоган в Сърбия

Дума

11. Октомври 2017 , брой: 199   156   0Започна двудневното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сърбия. На летището в Белград той бе посрещнат от президента Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич.
Мерките за сигурност в сръбската столица са много по-големи от тези при визитите на руския президент Владимир Путин и американския вицепрезидент Джо Байдън. Близо 3000 полицаи регулират движението в Белград, който е напълно блокиран. От полицията отказват да съобщят точния маршрут и движението на Ердоган по време на визитата му в града. Все още не е известно и колко булеварда и улици в централната част на Белград ще бъдат временно или напълно затворени за движение.
Според местните медии Ердоган пристига с 50 лични бодигардове. С него има и огромна бизнес делегация от 185 души. В делегацията има и 8 министри.
Визитата на Ердоган ще продължи два дни и основен акцент в нея ще бъде икономическото сътрудничество. Турските инвестиции в Сърбия възлизат на над 110 млн. евро. Официалните разговори на турския президент започнаха със среща на четири очи с Вучич, след което двамата дадоха съвместна пресконференция. По-късно имаше срещи на двете делегации и подписване на няколко договора между Сърбия и Турция.
Днес Ердоган ще посети град Нови пазар в област Санджак, Южна Сърбия, населен основно с мюсюлмани.
Турската делегация пристигна в Сърбия от Украйна, където на съвместен брифинг с украинския президент Петро Порошенко Ердоган заяви, че Турция подкрепя суверенитета на Украйна, териториалната й цялост, включително Крим, и политическото единство. „Отново уверих Порошенко, че Турция ще продължава да подкрепя суверенитета на Украйна, териториалната й цялост, включително Крим, и политическата консолидация“, каза той. Ердоган заяви, че по време на срещата си с Порошенко двамата са координирали действията си по въпросите на сигурността в Черноморския регион.

 

 

Свят

  • "Брекзит", мигрантската криза и отношенията с Турция са акцентите на двудневната среща на евролидерите
    20. Октомври 2017 206
    119
    0

    Възможно най-добрите условия след "Брекзит" обещава британският премиер Тереза Мей на трите милиона граждани на ЕС, които са на Острова. Според предварително разпространения текст на изказването на Мей пред останалите 27 държавни и правителствени лидери тя подчертава големия принос на гражданите на ЕС към Великобритания. "И ние искаме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"