Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

14 Декември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Унгария спира Украйна в ЕС Заради закона за образованието

Будапеща ще настоява за преразглеждане на споразумението за асоцииране

Дума

11. Октомври 2017 , брой: 199   277   0Унгарските власти смятат да инициират преразглеждане на споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна във връзка с приетия закон за образованието. Това заяви външният министър Петер Сиярто, цитиран от в. "Мадяр немзет".
В понеделник Сиярто посети Ужгород в украинската Закарпатска област и посочи, че приетият от украинските власти закон противоречи на споразумението. По думите му ситуация, в която "близо до ЕС през XXI век се закриват училища, защото в тях се преподава на език на малцинство, е неприемлива".
Първият дипломат на Унгария добави, че приемането на този закон е обмислена вътрешнополитическа стратегия на Киев. Според Сиярто засилването на натиска срещу Украйна е единственият начин да бъде заставена да промени подхода си, пише "Мадяр немзет".
Сиярто смята да повдигне въпроса за преразглеждане на споразумението на срещата на външните министри от общността в Люскембург на 16 октомври.
На 25 септември украинският президент Петро Порошенко подписа закон "За образованието", който предвижда от 2018 г. обучението на малцинствата на майчин език да става само в детската градина и началното училище.
Новият закон беше остро критикуван от Полша, Румъния, Унгария, Гърция, Молдова, България и Русия. Заради него румънският президент Клаус Йоханис отмени посещението си в Украйна и визита на украинския си колега Петро Порошенко в Букурещ. Като "изключително твърд дипломатически сигнал" определи Йоханис отменените посещения.
На среща с украинския президент в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк българският държавен глава Румен Радев настоя Киев да гарантира, че законът няма да засегне по никакъв начин правата и възможностите на българското малцинство да изучава родния си език. Радев получи уверение за това от Порошенко, който обеща да реагира незабавно, ако българският президент след осъществените законови промени получи оплакване от страна на сънародниците ни в Украйна.
При срещи в Украйна с Мелитополската градска и районна администрация, местни кметове и българската диаспора в град Приморск председателят на Народното събрание Димитър Главчев също получи уверение, че новият закон няма да засегне правата на българското малцинство.
По-рано 38 евродепутати от шест държави, включително и българските представители в ЕП, подкрепиха отворено писмо до президента на Украйна, в което изразиха загриженост, че новият закон противоречи на международните ангажименти, поети от Украйна като част от споразумението за сътрудничество с ЕС.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"