27 Април 2024събота05:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП внася законопроект срещу шуробаджанащината

Социалистите се възмутиха от двойните стандарти на управляващите спрямо провинили се депутати

/ брой: 199

автор:Юлия Кулинска

visibility 712

БСП внася тази седмица в НС законопроект, който регламентира избора на членовете на държавните и общинските предприятия, обявиха на брифинг социалистите вчера. Основната цел на документа е да регламентира управлението на дружества с над 50% държавно или общинско участие, обясни зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. По думите му изключително важно е на постове да бъдат назначени знаещи, можещи и компетентни хора. Те трябва да се заемат само след конкурс, експертите да бъдат сменявани единствено и само при неизпълнение на бизнес плана, залегнал при тяхното назначение, а не при смяната на всеки министър, категоричен е Стойнев. Той подчерта, че общинските и държавните предприятия формират 10% от БВП и създават 10% от заетостта. "Тези предприятия трябва да работят само и единствено на пазарен принцип, с професионално ръководство, а не да бъде назначен поредният партийно лоялен некадърник. Неслучайно нямаме и мултинационална фирма, която да създава пазари в съседните държави", отбеляза Стойнев. По думите му с предлагания закон ще се помогне на държавните и общинските предприятия и те ще могат да осигурят ресурс както за общините, така и за държавния бюджет. Така, спирайки шуробаджанащината и корупцията, ще се даде тласък на икономиката. Социалистът припомни, че законопроектът е внасян вече в НС, но е бил отхвърлен.
"Валери Симеонов вече не е проблем на Бойко Борисов, а национален проблем. Неговите думи бяха далеч по-силни и далеч по-изпълнени със съдържание от тези на Антон Тодоров, но той подаде оставка, а Симеонов - не", каза Кирил Добрев. Зам.-председателят на БСП се възмути от двойните стандарти. "Защо си отиде депутатът Живко Мартинов, а Делян Добрев остана? Защо няма всенародна любов за Антон Тодоров, а Делян Добрев пак ще остане?", обърна се към управляващите Добрев. Той намекна за връзка между общински съветник от ГЕРБ с общински фирми във Велинград. "Ще оставя думата на г-н Цветанов. Той често ходи във Велинград за СПА и релакс. Може покрай тези неща да е наясно. Ако не знае, ще му опресня паметта след няколко дни", коментира Добрев. Той припомни, че всичко е започнало от кампания на БСП "Не на страха", стартирала през лятото, когато депутат от ГЕРБ рекетирал и притискал защитен свидетел на прокуратурата. Оттогава досега са получени стотици сигнали, отбеляза Добрев. Той уточни, че таблиците с шуробаджанашките назначения, за които алармира БСП, вече са оформени в сигнали. Според зам.-председателят на БСП роднинското участие в бордовете започва от ръководството на НС и свършва с редови депутати от ГЕРБ. Колегата Таско Ерменков им даде седмица, за да преценят това морално ли е или не, припомни социалистът.
Добрев отговори на обвиненията, че кметицата на Каварна  уредила братовчедка си за председател на финансовата комисия в Общинския съвет. Той цитира протокол от гласуването, което показва, че Виктория Керчева е избрана на поста с 10 гласа "за". БСП има 7 общински съветници, което означава, че за нея са гласували и от други партии, включително и от ГЕРБ. Договорът с фирма "Титан", който чисти Каварна и в която работи братът на Керчева, пък е сключен от бившия кмета Цонко Цонков, който плюе сега, обясни Добрев. "ГЕРБ протестират срещу злоупотреби, а пък бюджетите на кмета Нина Ставрева се приемат единодушно от всички 15 съветници. Всичко, което се случва в Каварна е подкрепено от ГЕРБ", категоричен е той.

снимка Емилия Костадинова


Ако БСП води компроматна война, защо тогава в ГЕРБ валят оставки, попитаха иронично социалистите


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ