25 Април 2024четвъртък02:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гришо счупи каръка в Шанхай

Димитров спаси 3 мачбола и обърна Райън Харисън

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 27

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров най-сетне счупи каръка и прескочи II кръг на "Мастърс"-а в Шанхай едва при 6-ото си участие в единствения турнир от втората категория извън Европа, САЩ и Канада.
Българинът обаче трябваше да спаси три мачбола и да демонстрира железен характер в решителния тайбрек, за да преодолее за първи път в кариерата си II кръг. Деветият в световната ранглиста хасковлия и шести поставен в основната схема, обърна драматично в зрелищен спектакъл с 3:6, 6:3, 7:6 (6) Райън Харисън (САЩ, №46), продължил 2:33 ч. Гришо спаси 3 поредни мачбола в тайбрека на решителния трети сет и успя да спечели маратонската битка.
Двубоят премина през много инфарктни моменти, след като Димитров загуби първия сет, въпреки че спаси 4 сетбола. В третия той поведе с 2:0, Но допусна съперникът му да го пробие 2 пъти и да поведе с 4:2. После хасковлията изравни и докара нещата до тайбрек, в който изглеждаше обречен и изоставаше с 3:6, но спаси още 3 мачбола, като демонстрира железни нерви и спечели 5 поредни топки, за да стигне до четвърти успех от 5 мача с Харисън. С 16-ия си ас в срещата той реализира още първия си мачбол и сложи точка на зрелищната битка. Така Гришо заслужи 45 т. за ранглистата и 90 за годишната класация "Пътят към Лондон", в която заема 5-о място. Той ще се върне и на 8-о място, след като Стан Вавринка не играе и ще загуби 90 т.




Григор Димитров връща топката от бекхенд на Райън Харисън, срещу когото спаси 3 мачпоинта, за да го победи с 3:6, 6:3 7:6 (6) във II кръг на "Мастърс"-а в Шанхай
Снимка АТР

„Усещах, че ми липсва ритъм и трябва да намеря играта си, но съм доволен, че успях да спечеля въпреки това. Подобни мачове наистина значат много за мен – да побеждаваш, когато не показваш най-доброто от себе си. И според мен това има най-голямо значение. В третия сет поведох с пробив, но после нивото ми спадна, срина се и сервисът ми. Не успявах да намеря себе си, а неговите удари заработиха и започна да се придвижва по-лесно на корта. Със сигурност не трябваше да допускам подобни грешки. Водех с пробив и мачът беше под мой контрол, след което трябваше да наваксвам и вероятно нямаше да успея срещу някой високопоставен съперник, но това е добър урок за мен. Той остава в миналото и се надявам да се подготвя добре за следващия мач и да не допускам тези грешки отново. Както казах, подобни мачове дават най-голяма увереност, особено след като си се справил с 3 мачбола. Лесно е да побеждаваш, когато показваш най-доброто от себе си, но в случаи като днешния трудното е да намериш начин да победиш. А днес доказах на себе си, че съм способен да се боря на най-високо ниво. Позитивно съм настроен, ще почина добре и с нетърпение очаквам следващия съперник“, заяви Гришо.
 


Полуфиналист от “Уимбълдън” ще спори с хасковлията за мач с Надал
Полуфиналистът на “Уимбълдън” Сам Куери (№17) е следващият съперник на Григор Димитров на 1/8-финала в Шанхай. Американецът, който игра и четвъртфинал на US Open, преодоля с 6:3, 7:6 (7) младия си сънародник Франсес Тиафо (№92) само за 87 минути.
Един пробив в първия сет се оказа достатъчен на силно сервиращия Куери, да го спечели. Двамата си размениха по един пробив в началото на втората част, а после Куери на 2 пъти отрази по 2 брейкбола и вкара сета в тайбрек. В него Тиафо отново поведе с 2 минибрейка, но Куери осъществи забележителен обрат от 0:5 до 9:7, възползвайки се от втория си мачбол. За Куери мачът с Григор Димитров, който е днес от 7.00 ч., също ще има висок залог, защото при победа ще се изкачи до ключовото осмо място в класацията “Надпреварата за Лондон” и ще изпревари Пабло Кареньо-Буста (Исп, №11), който отпадна в I кръг не само в Шанхай, но и миналата седмица в Пекин. Победителят от мача на Григор и Куери пък ще играе на 1/4-финал срещу Рафаел Надал (№1), ако испанецът преодолее Фабио Фонини (Ит, №28). 

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ