Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Оръжие

ВМФ на САЩ се въоръжава с подводници-роботи

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   488   0През 2019 г. американският флот ще получи първите прототипи на подводници-роботи, съобщи сайтът warpost.ru, като се позова на американското месечно списание "Популярна механика". По данни на списанието корпорациите "Боинг" и "Локхийд Мартин" са подписали договори с командването на американския военноморски флот за създаването на полуфункционални прототипи в рамките на проект наречен XLUUV (Extra-Lardge Unmanned Underwater Vehicle). Според условията на договора "Боинг" ще получи 42 млн. долара, а "Локхийд Мартин" 43 млн. за изготвянето на тези прототипи.
Американските военни очакват срещу тези пари да получат подводни безпилотни машини, които месеци наред да се намират под водата и да изпълняват задачи в автономен режим. При това има редица изисквания, ключово от които е наличието на отсек с обем не по-малък от 9 куб. м, способен да поеме разузнавателно оборудване или въоръжение. Освен това подводницата-робот трябва да изминава 2000 морски мили без дозареждане и презареждане, в зависимост от типа на двигателя.
През юни т.г. "Боинг" вече е започнала изпитанията на подводен апарат наречен "Ехо Вояджър", създаден по проекта XLUUV. По думите на създателите му безпилотната подводница, дълга 15,5 м, може с месеци да се намира в открито море, изпълнявайки разузнавателни и бойни задачи в напълно автоматичен режим. Победителят в конкурса ще получи договор за построяването на пет опитни подводници, които трябва да са готови през 2020 г.Опитният образец "Ехо Вояджър" на компанията "Боинг"
Снимка boeing.com

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"