Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Саудитска Арабия и Русия се договориха за С-400

Турция настоява да получи технологиите на зенитно-ракетния комплекс, за да сключи сделката

Георги Георгиев

12. Октомври 2017 , брой: 200   516   0Саудитска Арабия и Русия са се договорили арабската монархия да получи най-модерните руски зенитно-ракетни системи с голям и среден обсег С-400, съобщи ТАСС, като се позова на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество. Слуховете за тази сделка се появиха още по време на посещението на саудитския крал Салман в Русия миналата седмица. Саудитска Арабия, която е един от основните клиенти на американския военнопромишлен комплекс, е третата страна след Китай и Турция, която открито иска да получи този ЗРК.
Освен С-400 Саудитска Арабия е поискала да закупи от Русия и противотанкови ракетни комплекси "Корнет-ЭМ", реактивни огнеметни системи ТОС-1А, автоматически гранатомети АГС-30, автомати "Калашников" АК-103.
В същото време министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви пред изданието Aksam, че страната му може да размисли за покупката на ЗРК С-400, защото Русия за момента отказва да организира производството на тези ракети на турска територия. Припомняме, че в средата на септември Русия и Турция подписаха споразумение за стойност 2 млрд. долара за покупката на четири дивизиона С-400. Турция дори преведе на Русия аванс от 100 млн. долара. Чавушоглу директно заявява, че ако Русия отрицателно се отнася към идеята да организира производството на С-400 на турска територия, то Анкара ще намери други партньори. В същото време вестник "Комерсант" съобщава, че руските специални служби са против предоставянето на технологии за производство на С-400 на Турция, защото тя е страна от НАТО. Според руските специалисти основен интерес за потенциалните противници на Москва е не толкова ракетата на С-400, колкото радиолокационната станция на комплекса, която се смятала за една от най-модерните в своя клас. Пред вестника неназован представител на руския военнопромишлен комплекс е коментирал, че в най-добрия случай Турция може да разчита на локализация на производството на С-400 в пределите на максимум 15%. Освен това според него изпълнението на договора, за който се говори, че е с чисто политическа цел, се намирало в напреднал стадий и не можело така лесно да бъде прекратен.
Според източника на "Комерсант" думите на Чавушоглу вероятно са провокирани от съобщенията, че Саудитска Арабия ще получи от САЩ системи за противоракетна отбрана на стойност 15 млрд. долара.

Зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф"

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"