20 Април 2024събота03:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Саудитска Арабия и Русия се договориха за С-400

Турция настоява да получи технологиите на зенитно-ракетния комплекс, за да сключи сделката

/ брой: 200

автор:Георги Георгиев

visibility 1501

Саудитска Арабия и Русия са се договорили арабската монархия да получи най-модерните руски зенитно-ракетни системи с голям и среден обсег С-400, съобщи ТАСС, като се позова на Федералната служба по военнотехническо сътрудничество. Слуховете за тази сделка се появиха още по време на посещението на саудитския крал Салман в Русия миналата седмица. Саудитска Арабия, която е един от основните клиенти на американския военнопромишлен комплекс, е третата страна след Китай и Турция, която открито иска да получи този ЗРК.
Освен С-400 Саудитска Арабия е поискала да закупи от Русия и противотанкови ракетни комплекси "Корнет-ЭМ", реактивни огнеметни системи ТОС-1А, автоматически гранатомети АГС-30, автомати "Калашников" АК-103.
В същото време министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви пред изданието Aksam, че страната му може да размисли за покупката на ЗРК С-400, защото Русия за момента отказва да организира производството на тези ракети на турска територия. Припомняме, че в средата на септември Русия и Турция подписаха споразумение за стойност 2 млрд. долара за покупката на четири дивизиона С-400. Турция дори преведе на Русия аванс от 100 млн. долара. Чавушоглу директно заявява, че ако Русия отрицателно се отнася към идеята да организира производството на С-400 на турска територия, то Анкара ще намери други партньори. В същото време вестник "Комерсант" съобщава, че руските специални служби са против предоставянето на технологии за производство на С-400 на Турция, защото тя е страна от НАТО. Според руските специалисти основен интерес за потенциалните противници на Москва е не толкова ракетата на С-400, колкото радиолокационната станция на комплекса, която се смятала за една от най-модерните в своя клас. Пред вестника неназован представител на руския военнопромишлен комплекс е коментирал, че в най-добрия случай Турция може да разчита на локализация на производството на С-400 в пределите на максимум 15%. Освен това според него изпълнението на договора, за който се говори, че е с чисто политическа цел, се намирало в напреднал стадий и не можело така лесно да бъде прекратен.
Според източника на "Комерсант" думите на Чавушоглу вероятно са провокирани от съобщенията, че Саудитска Арабия ще получи от САЩ системи за противоракетна отбрана на стойност 15 млрд. долара.


Зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф"

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ