27 Април 2024събота05:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Николай Манолов:

Руските изпълнители говорят с мил спомен за Бисер Киров

Българите в Крим изглеждат щастливи. Те се дразнят, когато чуват, че са окупирани, казва младият певец, който стана лауреат на Международния фестивал-конкурс "Красная Гвоздика" и ще пее пред Путин през декември

/ брой: 200

автор:Надежда Ушева

visibility 2095

НИКОЛАЙ МАНОЛОВ е роден на 19 април 1989 г. в Горна Оряховица. Седемгодишен постъпва като ученик в класа по пиано на Аделина Колева при СОУ "Вичо Грънчаров". От 13-годишен има участия на множество конкурси и фестивали и до момента над 40 изяви в България, Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Литва, Латвия. Първият му голям успех е през 2005 г., когато печели I награда на фестивала "Звездица за Лора" в Свищов. Николай е един от финалистите на първия "Мюзик айдъл". През 2007 г. се запознава с примата на българската естрада Лили Иванова и по нейна покана участва в "Медни гласчета" в Кубрат. Там журито, председателствано от Красимир Гюлмезов, му присъжда Гран при. С песента "По-добре" (подарък за него от Лили Иванова) през 2008 г. се изявява на финала на българската "Евровизия", където достига трето място. Съвсем скоро Манолов се завърна от чужбина с още една голяма и престижна награда, този път от Международния фестивал-конкурс "Красная Гвоздика, 2017" в Крим, където той достойно представи България.      

- Разкажете повече за събитието и участието си в него. Как попаднахте в Крим?
- Имах възможност да представям нашата държава в Международния фестивал-конкурс за национални и патриотични песни "Красная Гвоздика", който се проведе в Крим от 18 до 24 септември. Моята покана дойде лично от г-жа Станка Шопова и от фондация "Устойчиво развитие за България". Веднага, щом я получих, макар и в последния момент, нямах никакво съмнение, че искам да отида и да защитя името си и това на моята родина, за да се говори отново за България с нужното уважение и респект. Журито беше в състав от заслужили и народни артисти на Руската федерация, с председател Олег Иванов, а президент на самия международен фестивал - Йосиф Кобзон, заедно с композитора Андрей Батурин, президент на "Музфонд", бяха част от организационния комитет. През цялото време бях впечатлен от отношението, което показаха към мен. От самото начало от пребиваването ми в Русия бях посрещнат наистина с изключително внимание, което продължи до самия край. За мен беше чест и удоволствие да взема участие в събитието. Имаше и вечер в памет на Бисер Киров, който е заслужил артист на Русия. Участваха абсолютно всички членове на журито, като изпълниха негови песни. Говореха с внимание и мил спомен за Бисер Киров. Аз пях две песни на български. Връчих подарък от наша страна на председателя на журито Олег Иванов - книга за Бисер Киров, диск с негови изпълнения и красив пъзел със събитията от Шипченската епопея.
Във финалния галаконцерт имах удоволствието да връча Гран при, както и почетната награда, която беше изпратена от фондация "Устойчиво развитие за България", бронзова роза. След това излезе председателят на журито и ме отличи като победител в целия форум. Това ми дава право да взема участие в заключителния тържествен галаконцерт на победителите, който се организира в края на регионалните конкурси в Кремъл през декември. Концертът е с участието на Кобзон пред президента на Руската федерация Владимир Путин и редица изявени руски политически и културни дейци.
- Очаквахте ли да получите това високо  признание?
- Не мога да кажа, че се изненадах, по-скоро търсех тази награда през цялото време, тъй като съм участвал в много конкурси и фестивали и за мен победата е почти на всяка цена. Зодия Овен съм и за мен олимпийското правило не съществува. Бях обаче изненадан от самата процедура на награждаването, а именно, че трябваше да наградя изпълнителя, който е спечелил Гран при и след това мен ме наградиха за цялостно представяне. Така не е при нас. Гран при означава победител на самото мероприятие, но в Русия конкретният сертификат и грамота бяха връчени само на мен. Интересното е, че на галаконцерта имаше представители на българското общество. Успях да преброя около 15 души, които носеха красиви букети и бяха пропътували около 150 км само и единствено да дойдат на събитието, в което са чули, че ще вземе участие български изпълнител. Изключително съм поласкан, беше много мило преживяване.
- С какви песни се представихте в програмата?
- В галаконцерта изпълних "За теб, Българийо" по музика на Тончо Русев и моя адаптация, из репертоара на Веселин Маринов, както и песента "По-добре" по музика на Красимир Гюлмезов и текст Явор Кирин - подарък за мен от Лили Иванова, с която участвах в "Евровизия". А  песните, които изпълнявах в съпътстващите прояви,  бяха "Моя страна, моя България", "Хубава си, моя горо" и "Жестока любов" на Филип Киркоров - като малък жест към руската страна. 
- Имахте ли време да се подготвите, при положение че така неочаквано сте заминали за Крим?
- Това е нож с две остриета, тъй като подготовката за международен конкурс по принцип изисква определено време, но в крайна сметка съм действащ артист-изпълнител и обърнах внимание само на отделни песни от моя репертоар, за да ги представя по най-добрия начин. Специална подготовка нямах, защото държа винаги да съм във форма. Публиката усеща, когато един артист не е. 
- Успяхте ли да поговорите с българи, живеещи в Крим? Какво казват те?
- Изглеждаха щастливи, не притеснени! Както те самите споделиха, дразнят се от факта, че чуват, че са окупирани и притискани. Ако трябва да бъда честен, когато пътувам в чужбина, дори у нас, виждам много повече полиция и военни, отколкото видях в Крим. Спокойна е атмосферата. Един доктор дойде при мен и ме попита: Как се чувстваш тук, момче? Отговорих му, че съм щастлив  от доброто отношение и внимание, което ми оказват. Запита ме дали се чувствам застрашен, отвърнах - не, но ми стана странно защо ме пита точно това. Защо тогава вие ни обявявате за врагове? Това беше въпрос, на който се опитах по дипломатичен начин да обясня ситуацията, в която сме поставени от отношенията между нашите зависимости с ЕС, НАТО и пр. Казах му, че съм убеден, че обстановката ще се промени и то много скоро, а и вече знаем за официалната покана на българската държава към Владимир Путин за общото честване догодина. А тук няма настроение, което да е антибългарско, няма пропаганда, за която да говорят.
- Извън сцената и успехите какво ви вълнува в личен и професионален план?
- Мога да се похваля, че се сгодих за моята половинка Десислава. Чувствам се изключително щастлив, макар за мен това да са напълно нови води. Деси на първо място е много прекрасен човек. Иначе започвам за втора поредна година партньорство с ЧСУ "Българско школо", в което провеждам моята академия за сценични изкуства, преподаваме актьорско майсторство, пеене и танци, вече взимат участие над 100 деца. Освен това на музикалната сцена подготвям нов проект, който се надявам да излезе до края на годината. 
- Завършвате магистратурата си "Дипломация и международни отношения" в НБУ. Помага ли ви в музиката? Защо я избрахте?
- Аз съм родом от Горна Оряховица и много си обичам родния град. Това, на което ме научи моето семейство, на което съм много благодарен, е, че не всичко в този живот, което лети, се яде. И трябва да има резервен вариант. Музиката е моето призвание, но искам да съм готов и за друга работа. Дипломацията е изкуство за отношенията между хората, изкуство за постигане на целите и интересите на дадена институция, държава или в личен план. Културната и публична дипломация, която в държавата не е до голяма степен развита, би могла да търпи известно облагородяване и растеж. Поради тази причина прецених, че паралелно с моето музикално израстване бих могъл да се развия и в другата сфера - културна и народна дипломация. Българският пазар в момента е много свит. Човек трябва да иска още и още...







          












 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ