Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Юли 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Микис Теодоракис срещу Алексис Ципрас и Брюксел

12. Октомври 2017 , брой: 200   253   0
Снимка


Хюриет дейли нюз
Ариана Ферентину

През юни известният гръцки композитор Микис Теодоракис проведе гигантски концерт със своя музика с участието на около 1000 певци и пред десетки хиляди зрители на античния мраморен стадион Панатенаик в Атина.
Мнозина мислеха, че това може да е неговото появяване за "сбогом". На 92 години обаче този плодовит композитор с дългогодишно участие в лявата политика лично дирижира някои от прочутите си песни от инвалидната си количка пред своята изпаднала в екстаз аудитория, сред която беше включително президентът на страната и повечето политически лидери в Гърция.
Но имаше един забележимо отсъстващ, гръцкият премиер Алексис Ципрас, с когото Теодоракис имаше трудни отношения. След избирането му на власт преди две години и половина Ципрас бе целта на непрестанната и безмилостна критика на Микис Теодоракис, насочена към подкрепата на премиера за строгите мерки на Брюксел, чрез които се прави опит Гърция да бъде изведена от най-дългата от нейните икономически кризи.
Но ако мнозина може и да са си помислили, че големият концерт през юни може да бъде "великият финал" за Теодоракис, той продължи да се надига срещу "коварното гръцко правителство" със същия ентусиазъм. Използвайки любимия си метод на "открити писма", той продължи безмилостните си атаки срещу правителството, обвинявайки го, че е продало страната на нейните кредитори и че е заложило завинаги националния й суверенитет.
В неделя той направи една крачка напред. В подписана статия той настоя, че има "национална необходимост да се спре тази аномалия" и че "единственото жизнеспособно решение, съвместимо с настоящата конституция, било всички опозиционни депутати да подадат оставка". Той дори направи интересно разкритие: че когато настоящият гръцки премиер го помолил да сътрудничи на новото му ляво правителство, Теодоракис казал на Ципрас, че сегашните политически обстоятелства и геополитическото местоположение на страната не може да позволят появата на ляво правителство.
Без съмнение Микис Теодоракис ще продължи да извисява критичния си глас толкова дълго, колкото е физически способен да прави това и ще се опита да издигне политическото съзнание на гръцкия народ чрез музиката си в следващите концерти. Той вече празнува 92-ия си рожден ден миналия месец, като постави концерт със свои песни. Подобни събития са в процес на подготовка.
Но дали драматичните призиви на този ляв ветеран или на някой, който се противопоставя на гръцкото правителство, може да промени политическото настроение в Гърция? Официалната опозиция на дясноцентристката партия "Нова демокрация" с лидер Кириакос Мицотакис многократно поиска предсрочни избори - те трябва да се проведат през 2019 г., но призивът на новия лидер е донякъде износен. Програмата му, която включва драстично свиване на държавната служба, не е достатъчно убедителна. Въпреки че теоретично Гърция трябва да излезе от спасителните програми през лятото на следващата година, мнозина смятат, че всеки, който е избран да управлява, ще следва същата строга икономическа политика, одобрена от Брюксел. Предсрочните избори са основното изискване и на останалите политически партии. Но в политическия спектър център-ляво има много малки амбициозни партии. За тях ще бъде трудно да обединяват силите си под един политически покрив, но те се опитват да го направят в момента.
"Възхищавам се на Алексис Ципрас. Мисля, че той е успешен политик, способен да доведе страната си до пътя на стабилността", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, отговарящ за икономическите и финансови въпроси на еврозоната, когато посети Гърция по-рано този месец. Той предложи Гърция да не отива на предсрочни избори, като по този начин разстрои опозицията и заяви, че строгата политика на Германия спрямо Гърция няма да се промени след оттеглянето от поста на финансовия министър Волфганг Шойбле. Сякаш в съгласуван ход Шойбле заяви в неделя, че гръцката икономика е на "правилния път" и "доверието се е върнало".
Алексис Ципрас промени персонала на пресслужбата си миналата седмица. Някои от новите служители идват от Комунистическа партия на Гърция от съветската епоха. Ще бъде интересно да се види как те ще се опитат да убедят едно изтощено, обременено и разочаровано общество да гласува още веднъж за това ляво правителство, което сега се харесва от Брюксел.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"