19 Април 2024петък17:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Микис Теодоракис срещу Алексис Ципрас и Брюксел

/ брой: 200

visibility 30

Хюриет дейли нюз
Ариана Ферентину

През юни известният гръцки композитор Микис Теодоракис проведе гигантски концерт със своя музика с участието на около 1000 певци и пред десетки хиляди зрители на античния мраморен стадион Панатенаик в Атина.
Мнозина мислеха, че това може да е неговото появяване за "сбогом". На 92 години обаче този плодовит композитор с дългогодишно участие в лявата политика лично дирижира някои от прочутите си песни от инвалидната си количка пред своята изпаднала в екстаз аудитория, сред която беше включително президентът на страната и повечето политически лидери в Гърция.
Но имаше един забележимо отсъстващ, гръцкият премиер Алексис Ципрас, с когото Теодоракис имаше трудни отношения. След избирането му на власт преди две години и половина Ципрас бе целта на непрестанната и безмилостна критика на Микис Теодоракис, насочена към подкрепата на премиера за строгите мерки на Брюксел, чрез които се прави опит Гърция да бъде изведена от най-дългата от нейните икономически кризи.
Но ако мнозина може и да са си помислили, че големият концерт през юни може да бъде "великият финал" за Теодоракис, той продължи да се надига срещу "коварното гръцко правителство" със същия ентусиазъм. Използвайки любимия си метод на "открити писма", той продължи безмилостните си атаки срещу правителството, обвинявайки го, че е продало страната на нейните кредитори и че е заложило завинаги националния й суверенитет.
В неделя той направи една крачка напред. В подписана статия той настоя, че има "национална необходимост да се спре тази аномалия" и че "единственото жизнеспособно решение, съвместимо с настоящата конституция, било всички опозиционни депутати да подадат оставка". Той дори направи интересно разкритие: че когато настоящият гръцки премиер го помолил да сътрудничи на новото му ляво правителство, Теодоракис казал на Ципрас, че сегашните политически обстоятелства и геополитическото местоположение на страната не може да позволят появата на ляво правителство.
Без съмнение Микис Теодоракис ще продължи да извисява критичния си глас толкова дълго, колкото е физически способен да прави това и ще се опита да издигне политическото съзнание на гръцкия народ чрез музиката си в следващите концерти. Той вече празнува 92-ия си рожден ден миналия месец, като постави концерт със свои песни. Подобни събития са в процес на подготовка.
Но дали драматичните призиви на този ляв ветеран или на някой, който се противопоставя на гръцкото правителство, може да промени политическото настроение в Гърция? Официалната опозиция на дясноцентристката партия "Нова демокрация" с лидер Кириакос Мицотакис многократно поиска предсрочни избори - те трябва да се проведат през 2019 г., но призивът на новия лидер е донякъде износен. Програмата му, която включва драстично свиване на държавната служба, не е достатъчно убедителна. Въпреки че теоретично Гърция трябва да излезе от спасителните програми през лятото на следващата година, мнозина смятат, че всеки, който е избран да управлява, ще следва същата строга икономическа политика, одобрена от Брюксел. Предсрочните избори са основното изискване и на останалите политически партии. Но в политическия спектър център-ляво има много малки амбициозни партии. За тях ще бъде трудно да обединяват силите си под един политически покрив, но те се опитват да го направят в момента.
"Възхищавам се на Алексис Ципрас. Мисля, че той е успешен политик, способен да доведе страната си до пътя на стабилността", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум, отговарящ за икономическите и финансови въпроси на еврозоната, когато посети Гърция по-рано този месец. Той предложи Гърция да не отива на предсрочни избори, като по този начин разстрои опозицията и заяви, че строгата политика на Германия спрямо Гърция няма да се промени след оттеглянето от поста на финансовия министър Волфганг Шойбле. Сякаш в съгласуван ход Шойбле заяви в неделя, че гръцката икономика е на "правилния път" и "доверието се е върнало".
Алексис Ципрас промени персонала на пресслужбата си миналата седмица. Някои от новите служители идват от Комунистическа партия на Гърция от съветската епоха. Ще бъде интересно да се види как те ще се опитат да убедят едно изтощено, обременено и разочаровано общество да гласува още веднъж за това ляво правителство, което сега се харесва от Брюксел.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ