Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Багдад отказва диалог с Ербил

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   94   0Централната власт на Ирак няма да започне преговори с ръководството на кюрдската автономия преди отмяната на резултатите от референдума за независимост за областта. Това обяви премиерът Хайдар ал Абади.
Диалогът с иракския Кюрдистан трябва да се основава на три постулата: единството на Ирак, уважението към конституцията и анулирането на резултатите от референдума, каза иракският премиер. В същото време Хайдар ал Абади подчерта, че не става въпрос за прекъсване на отношенията между Багдад и Ербил.
Референдумът за независимостта на иракския Кюрдистан, срещу който иракското правителство категорично се и противопостави, се проведе на 25 септември. Кюрдската висша независима избирателна комисия пък обяви, че над 90% от избирателите са гласували в подкрепа на отцепването от Ирак.
Кюрдите дори обявиха готовност за две години да замразят резултатите от плебисцита и да започнат диалог с Багдад, за да разрешат противоречията. Багдад обаче отказва да преговаря, докато резултатите от референдума не бъдат отменени.
Ирак и неговите съседи, заедно с на практика цялата международна общност (без Израел), се противопоставят твърдо на всякакво преначертаване на картата.

 

 

Свят

  • "Брекзит", мигрантската криза и отношенията с Турция са акцентите на двудневната среща на евролидерите
    20. Октомври 2017 206
    119
    0

    Възможно най-добрите условия след "Брекзит" обещава британският премиер Тереза Мей на трите милиона граждани на ЕС, които са на Острова. Според предварително разпространения текст на изказването на Мей пред останалите 27 държавни и правителствени лидери тя подчертава големия принос на гражданите на ЕС към Великобритания. "И ние искаме...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"