Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Багдад отказва диалог с Ербил

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   206   0Централната власт на Ирак няма да започне преговори с ръководството на кюрдската автономия преди отмяната на резултатите от референдума за независимост за областта. Това обяви премиерът Хайдар ал Абади.
Диалогът с иракския Кюрдистан трябва да се основава на три постулата: единството на Ирак, уважението към конституцията и анулирането на резултатите от референдума, каза иракският премиер. В същото време Хайдар ал Абади подчерта, че не става въпрос за прекъсване на отношенията между Багдад и Ербил.
Референдумът за независимостта на иракския Кюрдистан, срещу който иракското правителство категорично се и противопостави, се проведе на 25 септември. Кюрдската висша независима избирателна комисия пък обяви, че над 90% от избирателите са гласували в подкрепа на отцепването от Ирак.
Кюрдите дори обявиха готовност за две години да замразят резултатите от плебисцита и да започнат диалог с Багдад, за да разрешат противоречията. Багдад обаче отказва да преговаря, докато резултатите от референдума не бъдат отменени.
Ирак и неговите съседи, заедно с на практика цялата международна общност (без Израел), се противопоставят твърдо на всякакво преначертаване на картата.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"