20 Април 2024събота10:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Каталуния обяви символична независимост

Мадрид поиска за разяснения от Барселона какво означава подписаната декларация

/ брой: 200

автор:Дума

visibility 24

"Ще запитаме формално каталунското правителство дали е обявило независимост, или не", това заяви испанският премиер Мариано Рахой в телевизионно обръщение. "Това е първото нещо, което трябва да се направи, преди всички други мерки, предвидени от чл. 155 от Конституцията", отбеляза Рахой. Този член позволява на Мадрид да отнеме властта на регионалните институции и да свика избори. Той никога не е използван досега и премиерът няма право да го задейства едностранно. Рахой трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.
Във вторник вечерта премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа декларация за независимост на региона, но отложи влизането й в сила, като призова Мадрид към диалог. "Броят на гласувалите с "да" е по-голям от броя на гласувалите с "не" и правителството ще обяви независимост. Аз и правителството предлагаме на парламента да отложи влизането в сила на независимостта, защото трябва да започнем диалог, иначе няма да можем да постигнем целта си", заяви Пучдемон пред парламента в Барселона. Повтаряйки думата "диалог" многократно, каталунският лидер заяви, че ще последва съветите на европейските политици за диалог, призова за деескалация на напрежението и за търсене на решение съвместно с Мадрид.
Каталунският лидер обвини централните власти, че с полицейското насилие по време на референдума са се опитали да провокират хаос и да стреснат каталунците, за да не гласуват. "Но те не постигнаха целта си, защото над два милиона души се изправиха срещу този страх", каза Пучдемон. Според данните на каталунските власти са гласували над 2 млн. души от 5-милионното население на автономната област, или около 43 процента.
"Опитахме 18 пъти да говорим с испанското правителство, да направим референдум, както го направи и Шотландия", каза Карлес Пучдемон. "Видяхме, че това е възможно във Великобритания. Защо не бе възможно в Испания? Испанското правителство всеки път ни отказваше", изтъкна той.
"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава" - това се казва в декларацията, подписана от премиера, вицепремиера, председателя на каталунския парламент и още 72 депутати от управляващото мнозинство. Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех.
Подписването на декларацията беше "символичен акт, с който ние всички потвърдихме ангажимента си да обявим независимост", заяви вчера говорителят на регионалното правителство Жорди Турул. Той добави, че официалната декларация трябва да бъде подписана от каталунския парламент".
Междувременно испанският външен министър Алфонсо Дастис обвини Карлес Пучдемон в мошеничество. В интервю за френското радио "Европа 1" Дастис заяви: "Той върши това, което винаги е вършил, върви по път, който ще доведе до нежелани ситуации в Каталуния, свързани с икономически и социални сблъсъци". Според Дастис има възможност за преговори в рамките на основния закон на Испания.
Според вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария каталунският лидер "не знае кой е, къде е и къде отива".
Междувременно испанският посланик във Франция Фернандо Кардерера заяви, че обявеното от Пучдемон е равнозначно на държавен преврат с изключение на това, че не е имало сцени с въоръжени хора, които влизат в парламента. Що се отнася до суспендираната декларация за независимост, посланик Кардерера каза, че не може да се отложи нещо, което не съществува. Франция подкрепя правителството в Мадрид, а президентът Еманюел Макрон обяви, че сепаратистите са мотивирани отчасти от "икономически егоизъм".


Каталунци приветстваха с аплодисменти и усмивки обявеното от Пучдемон подписване на Декларация за независимост, радостта им беше обаче попарена, след като каталунският лидер съобщи, че независимостта се отлага за няколко седмици
БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ