Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Каталуния обяви символична независимост

Мадрид поиска за разяснения от Барселона какво означава подписаната декларация

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   236   0"Ще запитаме формално каталунското правителство дали е обявило независимост, или не", това заяви испанският премиер Мариано Рахой в телевизионно обръщение. "Това е първото нещо, което трябва да се направи, преди всички други мерки, предвидени от чл. 155 от Конституцията", отбеляза Рахой. Този член позволява на Мадрид да отнеме властта на регионалните институции и да свика избори. Той никога не е използван досега и премиерът няма право да го задейства едностранно. Рахой трябва първо да призове председателя на правителството на въпросния регион да възстанови конституционния ред и да му даде срок, в който да направи това.
Във вторник вечерта премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа декларация за независимост на региона, но отложи влизането й в сила, като призова Мадрид към диалог. "Броят на гласувалите с "да" е по-голям от броя на гласувалите с "не" и правителството ще обяви независимост. Аз и правителството предлагаме на парламента да отложи влизането в сила на независимостта, защото трябва да започнем диалог, иначе няма да можем да постигнем целта си", заяви Пучдемон пред парламента в Барселона. Повтаряйки думата "диалог" многократно, каталунският лидер заяви, че ще последва съветите на европейските политици за диалог, призова за деескалация на напрежението и за търсене на решение съвместно с Мадрид.
Каталунският лидер обвини централните власти, че с полицейското насилие по време на референдума са се опитали да провокират хаос и да стреснат каталунците, за да не гласуват. "Но те не постигнаха целта си, защото над два милиона души се изправиха срещу този страх", каза Пучдемон. Според данните на каталунските власти са гласували над 2 млн. души от 5-милионното население на автономната област, или около 43 процента.
"Опитахме 18 пъти да говорим с испанското правителство, да направим референдум, както го направи и Шотландия", каза Карлес Пучдемон. "Видяхме, че това е възможно във Великобритания. Защо не бе възможно в Испания? Испанското правителство всеки път ни отказваше", изтъкна той.
"Учредяваме Каталунската република като независима, суверенна, правова, демократична и социална държава" - това се казва в декларацията, подписана от премиера, вицепремиера, председателя на каталунския парламент и още 72 депутати от управляващото мнозинство. Предполага се, че декларацията ще бъде внесена за гласуване в каталунския парламент, ако преговорите между Барселона и Мадрид за уреждане на кризата претърпят неуспех.
Подписването на декларацията беше "символичен акт, с който ние всички потвърдихме ангажимента си да обявим независимост", заяви вчера говорителят на регионалното правителство Жорди Турул. Той добави, че официалната декларация трябва да бъде подписана от каталунския парламент".
Междувременно испанският външен министър Алфонсо Дастис обвини Карлес Пучдемон в мошеничество. В интервю за френското радио "Европа 1" Дастис заяви: "Той върши това, което винаги е вършил, върви по път, който ще доведе до нежелани ситуации в Каталуния, свързани с икономически и социални сблъсъци". Според Дастис има възможност за преговори в рамките на основния закон на Испания.
Според вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария каталунският лидер "не знае кой е, къде е и къде отива".
Междувременно испанският посланик във Франция Фернандо Кардерера заяви, че обявеното от Пучдемон е равнозначно на държавен преврат с изключение на това, че не е имало сцени с въоръжени хора, които влизат в парламента. Що се отнася до суспендираната декларация за независимост, посланик Кардерера каза, че не може да се отложи нещо, което не съществува. Франция подкрепя правителството в Мадрид, а президентът Еманюел Макрон обяви, че сепаратистите са мотивирани отчасти от "икономически егоизъм".


Каталунци приветстваха с аплодисменти и усмивки обявеното от Пучдемон подписване на Декларация за независимост, радостта им беше обаче попарена, след като каталунският лидер съобщи, че независимостта се отлага за няколко седмици
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"