Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Русия нарочи още 150 американци

Москва не изключи да съкрати до 300 души персонала на посолството на САЩ

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   344   0В Москва не изключват възможността да поискат от Вашингтон да съкрати броя на служителите в дипломатическите си мисии до "300 или по-малко души". Това заяви в интервю за РИА "Новости" директорът на отдела за Северна Америка на руското Външно министерство Георгий Борисенко.
"В дипломацията съществува неразрушимия принцип на реципрочността и американците прекрасно знаят това. Ако те продължават да действат по този начин, значи са съгласни с това, че ние можем да постъпим по същия начин с техните задгранични учреждения в Русия. Що се отнася до конкретните мерки, то ще разгледаме такива, и ако се наложи, ще предприемем съответните действия", заяви Борисенко.
Коментирайки възможните мерки, той допълни, че в министерството не изключват възможността да намалят броя на американските дипломатически сътрудници на 300, вместо сегашните 455 души. Освен това на въпрос готова ли е Русия да закрие едно от генералните консулства на САЩ в Русия, Борисенко отговаря, че никой вариант не е изключен.
Пререканията между двете държави и размяната на рестриктивни мерки продължава от няколко месеца насам. В края на август САЩ поискаха от Русия да закрие генералното си консулство в Сан Франциско, а също и две търговски представителства - във Вашингтон и Ню Йорк. Тези мерки бяха взети като отговор на ограничението на броя служители на американската дипломатическа мисия в Русия. Месец по-рано Русия поиска от САЩ да съкрати броя свои дипломатически служители на територията на Русия повече от два пъти - до 455 души. Освен това на американските дипломати бе забранено да ползват два дипломатически имота. Това на свой ред бе отговор на приетия по-рано американски закон, с който се налагат нови санкции на Русия.
В интервюто Борисенко посочва, че проблемът е възникнал още през декември миналата година, когато администрацията на тогавашния американски президент Барак Обама изгони 35 руски дипломати без възможност за замяна и блокира достъпа до два руски извънградски дипломатически имота във Вашингтон и Ню Йорк. Изтъква се също, че това е направено, без да бъдат дадени никакви обяснения. Борисенко отбелязва още, че по това време в САЩ се е говорело много за руската намеса в президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп. Според руския дипломат явно американските власти не са искали да вписват подобни откровени лъжи в официални документи, за да не се налага след няколко години да бъдат разпитвани за тези си обвинения, които според руската страна нямат никакво основание. Борисенко заявява също, че руската страна смята да заведе дело пред американски съд заради действията на американското правителство и допълва, че това ще бъде тест и дали американската съдебна система работи безпристрастно и обективно.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"