Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Март 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Икономика

С 200% може да поскъпне "Гражданска отговорност" за най-лошите шофьори

За дисциплинираните водачи застраховката пък може да поевтинее около 50 на сто

Дума

12. Октомври 2017 , брой: 200   166   0За най-недисциплинираните шофьори цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" може да скочи до 200% спрямо базовата, а за изрядните намалението може да е около 50%. Това обясни вчера пред БТВ заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн. Причината е влизането от следващата година на т.нар. система Бонус-малус.
При определянето на цената на задължителната застраховка ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления. Идеята е шофьорите без нарушение да плащат по-ниска цена от базовата, която се плаща в момента, а хората с нарушения - по-висока. Целта не са по-високи приходи за застрахователите, заяви Агайн.
Определянето на размера на застраховката "Гражданска отговорност" според нарушенията може да не е в сила от първия ден на 2018 г., но все пак това ще е факт в началото на новата година, съобщи Агайн. За въвеждането на тази система се говори отдавна, за да се случи това обаче, трябва да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР.
Агайн съобщи, че според данните най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 млн. в периода 2014-2017 г. Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН. Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемане на предимство, рязка смяна на посоката на движение, неспазване на дистанцията.
Междувременно вчера Народното събрание избра Диана Йорданова и Бойко Атанасов за заместник-председатели на КФН. В тяхна подкрепа гласуваха 117 народни представители, против бяха 6, а 23-ма се въздържаха. Диана Йорданова бе избрана за заместник-председател на КФН, който да ръководи управление "Осигурителен надзор". Бойко Атанасов пък ще поеме контрола на управление "Надзор на инвестиционната дейност".
Това беше втори опит на председателя на регулатора Карина Караиванова да попълни комисията, която функционира в намален състав още от времето на предишния й шеф Стоян Мавродиев. През юли Народното събрание отхвърли тогавашните предложения на Караиванова, която по закон единствена има право да издига кандидатури.
Диана Йорданова е магистър по икономика от Великотърновския университет и магистър по математика. Тя е депутат от ГЕРБ и бивш бургаски общински съветник. Попадна в "Господари на ефира" преди време, като в парламента прочете римско седем като ви ай ай. Бойко Атанасов е зам.-министър на финансите и бивш изпълнителен директор на НАП. Той оглави данъчната агенция при управлението на Пламен Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Бойко Борисов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"