Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП е за нов модел на финансиране в здравеопазването

Внимателно ще следим преговорите между управляващите и БЛС за стабилизиране на здравния бюджет, заяви доц. д-р Георги Йорданов

Юлия Кулинска

12. Октомври 2017 , брой: 200   389   0С Българския лекарски съюз стигнахме до консенсус, че се нуждаем от нов модел на общественото здравеопазване София. Това съобщи депутатът от "БСП за България" доц. д-р Георги Йорданов вчера след срещата на депутати от левицата с Българския лекарски съюз. Според него трябва да бъдат регламентирани стойността на труда на медицинските специалисти, правата на пациентите и системата на здравеопазване.
БСП подкрепя Лекарския съюз с аргументите, които е изложил в своя меморандум за проектобюджет 2018 г., заяви проф. Георги Михайлов. Той посочи като тревожен факта, че разговор по меморандума за остойностяване на труда на медицинските специалисти, за преразглеждане на клиничните пътеки и техните стойности, което би довело до едно реално структуриране на бюджета, до момента практически не е проведен. "С голямо внимание ще наблюдаваме преговорите между управляващите и БЛС, като носител на идеята да бъде стабилизиран здравният бюджет. Ефектът на доминото преминава из България. След Враца и Ловеч ще последват и други здравни заведения", предупреди проф. Михайлов. Той припомни, че болницата в Девин вече е обявена за публична продан.
Срещата беше част от дискусиите, които левицата инициира преди приемането на бюджета за догодина. Обсъдени бяха необходимите средства, които да залегнат в част "здравеопазване". От БСП обявиха за общо впечатление, че бюджетът се внася в полунощ и че в него опозицията не може да направи съществени промени, защото те просто не се приемат. Това предопределя много затруднения в съдбата на българските медици през следващата година, категорични са социалистите.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обясни, че са срещнали разбиране от страна на БСП за финансовата рамка и мотивите, приложени към нея. "Те са ясни и известни, защото предложението и становището за бюджета на НЗОК е публикувано още на 26 юли. Новината е, че ние срещаме подкрепа от БСП, че парите за здраве трябва да бъдат увеличени. Да, има какво да се мисли за модела на финансиране. Нормално е да поръчваме качество", коментира д-р Грозев. Той защити българските лекари и уточни, че няма некадърни медици. "Ако мислим, че ще стоим в недоимък, но ще искаме качество, се получава ситуацията, която е в момента. Нима не е качествена историята няколко месеца хората в здравните заведения да не си получават заплатата и да стоят на работните си места 24 часа в денонощието и 7 дни в седмиците", посочи д-р Грозев.Приемането на бюджета в полунощ затруднява медиците през следващата година, категорични са социалистите
снимка Емилия Костадинова
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"