Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Нинова извика Борисов в парламента заради НАТО в Черно море

Юлия Кулинска

12. Октомври 2017 , брой: 200   499   0Корнелия Нинова призова от трибуната на НС премиера Бойко Борисов да дойде в парламента, за да информира депутатите какво се случва в Черно море. По думите й авторитетни международни агенции, цитирани от български медии, са обявили, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море. "Към българските пристанища ще бъдат насочени още бойни кораби. В региона ще бъдат разположени допълнително самолети и около 4 хил. румънски войници, подкрепяни от сили на 9 други държави", съобщи Нинова. Тя припомни, че преди година и половина Борисов отхвърли идеята за формирането на черноморска флотилия на НАТО. Нинова цитира и позицията му: "Искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад".
Лидерът на БСП попита какво е наложило промяната в позицията на правителството, то участвало ли е по някакъв начин във взимането на подобно решение. "Какви ще са последиците за България? Най-редно е правителството да информира официално парламента по тази тема, която е изключително важна за България, за нейната национална сигурност, а не да научаваме от международни медии", възмути се Нинова.
Борисов не дойде в НС, но по-късно зам-министърът на отбраната Атанас Запрянов се оправда, че няма намерения за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Той обаче призна, че се изпълняват плановете от среща на високо равнище на НАТО във Варшава и в Румъния се създава и активира многонационална бригада. Това е старо решение от м.г. "По отношение на мерките за засиленото предно присъствие в Черно море единственото, което се провежда, е договореното провеждане на учения с военноморски сили от страните. Мероприятия, които са прозрачни. Всяко учение обявяваме в пресата, обявяваме срока за неговото участие", заяви Запрянов.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"