28 Март 2024четвъртък14:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ изхвърлиха Антон Тодоров от НС

БСП призова управляващите да спрат да прояждат институциите

/ брой: 200

автор:Юлия Кулинска

visibility 812

Мнозинството от ГЕРБ изхвърли вчера Антон Тодоров от НС, като гласува подадената от него оставка. Депутатът бе принуден да се оттегли след силно обществено недоволство от негови заплашителни реплики към журналиста Виктор Николаев. 153 депутати, от които 60 от ГЕРБ, гласуваха за напускането му, 14 бяха против, а 14 се въздържаха. БСП и ДПС също удовлетвориха желанието на Тодоров да напусне парламента след медийния скандал. От "Воля" гласуваха "против", а патриотите регистрираха шарен вот.
НС започна работа със скандал, провокиран от зам.-шефката му Цвета Караянчева. При гласуването на дневния ред тя неглижира предложението на Весела Лечева от "БСП за България" като първа точка да бъде включен законопроектът на левицата за младежта и се направи, че не чува. В скороговорка тя обяви проекта за решение за оставката на Тодоров, запита има ли изказвания, секунда след това каза, че такива няма, и обяви режим на гласуване. Наложи се шефът на НС Димитър Главчев да я избута от стола на председателстващ и да сложи ред в залата. Той подложи на гласуване предложението на социалистите, то обаче не беше прието и се премина към дебатите по оставката на Тодоров.
"Няма кой да затвори устата на медиите. Не се и опитвайте да го правите!", призова от трибуната социалистът Иван Ченчев. Той обясни, че БСП подкрепя журналистите, протестиращи пред МС. По думите му управляващите изграждат система, по която да оказват натиск над четвъртата власт. Не се учудваме, че сме на 109 място в класацията на "Репортери без граници" и на последно място в ЕС по свобода на словото, изтъкна депутатът. 
Антон Тодоров е явление, което разкрива кухнята на ГЕРБ, заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев. "Вие си отивате, но искате да повлечете със себе си и държавата, и хората. БСП настоява за държавност. Спрете да преяждате и прояждате отвътре институциите и се съсредоточете върху реалната работа", призова Стойнев управляващите. Той попита къде е всенародната любов, която да застане зад Тодоров, и какво става с Валери Симеонов. "Може би скоро ще дойде време да обсъждаме поредната оставка в парламентарната ви група или в кабинета. Само за седмица Тодоров се превърна от "изключителна личност с перфектна аналитичност и пунктуалност", както го определи г-н Цветанов, до нежелан колега, който тежи на ГЕРБ", подчерта Стойнев. "10 дни от номинацията за шеф на комисията по досиетата, а сега оставка. Защо, колеги? Нима не нарича той често и цветущо опозицията "убийци"? Нима не громи достатъчно добре "комунистите" в парламента? Нима не обижда достатъчно добре президента и президентската институция от парламентарната трибуна и по телевизиите? Нима не размахва снимки на свои колеги и не смазва в зародиш всеки смислен дебат?", попита Стойнев. "Антон Тодоров не е герой, нито пък е толкова смел. Той демонстрира сила и самочувствие в медиите, защото такава е хранителната му среда в ГЕРБ и чувства, че те са зад гърба му. Тодоров е символ как в политиката влизат хора, които я превръщат в мръсна работа, в инструмент за оплюване, за натиск, за шантаж и за нейното опростачване с тотална, безогледна злоупотреба с миналото и възраждането на езика на омразата", каза Драгомир Стойнев.
Крум Зарков пък определи като цинично мнението на Тома Биков, че журналистите сами са си виновни за състоянието на пресата и сами трябвало да защитават правата си.
"Не е добре да бъдете враг на Антон Тодоров. Добре е да му бъдеш приятел", заговори той за себе си в трето лице. Ексдепутатът призна, че е обсъдил оставката си с Бойко Борисов. Според него премиерът категорично бил против подобен акт, дори обратното. "Два дни съм се срещал с него и той изключително много държеше да остана в парламента. След оставката известно време ще се занимавам с основната ми дейност, която е журналистика. Имам няколко предложения за предавания, ще го обмисля и с премиера", заяви Тодоров.


Поведението на Цвета Краянчева възмути депутатите от БСП
снимка Емилия Костадинова 
 


ДПС поиска оставката и на Валери Симеонов

ДПС поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, защото използва езика на омразата и е символ на омразата. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ДПС Йордан Цонев при дебатите по оставката на Антон Тодоров. Цонев обясни, че Движението ще подкрепи оставката на гербаджийския депутат, защото била абсолютно навременна.
"Сега говорите за език на омразата, но независимо от кого е насочен, дали от националисти към малцинства или антикомунисти към бивши, този език няма място в тази зала", категоричен бе Цонев. Той запита защо и оставката на Симеонов не е на масата, защото и той е бил в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия, където Тодоров направи недопустима забележка към журналиста Виктор Николаев. "Достатъчно беше премиерът като човек, който е загрижен за свободата на словото и сме убедени, че той е помолил Тодоров да си подаде оставката и да е последователен. Много е лесно тази последователна политика да се пренесе и върху Валери Симеонов с оставката. Ние ще продължаваме да искаме оставката на Валери Симеонов. Този език не работи за доброто на България", каза Цонев.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ