Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Европарламент

Станишев инициира в София форум за сигурността в Европа

Дума

12. Октомври 2017   760   0
Снимка


Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев инициира в София дискусия "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана", организира от Академията за леви европейски политики, Атлантическия клуб в България, Института за дясна политика, ПанЕвропа България, Сдружението "Българска отбранителна индустрия", Фондация "Фридрих Еберт" – бюро България, Софийския форум за сигурност, Центъра за изследване на отбраната и сигурността и Центъра за изследване на политиките в отбраната.
Дискусията ще се проведе на 16 октомври 2017 г. от 10.30 часа във Военен клуб, зала "Концертна", София, бул. "Цар Освободител" 7. Участие в нея ще вземат президентът на Република България, министър-председателят, заместник министър-председателят и министър на отбраната, политици от различни политически сили, политолози, анализатори, журналисти, представители на гражданското общество и на научните среди.
На 1 март 2017 г. председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер представи "Бяла книга" за бъдещето на Европа. След нея бяха публикувани поредица от документи за размисъл. Растящата нестабилност в съседните на Европа региони и в света, както и новите заплахи, произтичащи от икономически, екологични и технологични фактори, дават на сигурността и отбраната по-важна роля в бъдещето на европейския проект. Документът за размисъл относно бъдещето на европейската отбрана очертава предизвикателствата и посочва три възможни сценария.
На 5 юни 2017 г. се проведе дискусията "Европа отново на път", с която важният обществен разговор за бъдещето на ЕС стартира и в България. Събитието постигна целта си - 10 години след пълноправното членство – проевропейски сили и личности у нас да потърсят консенсус по приоритетите, които България да отстоява като председател на най-престижния съюз в света.
Следващият важен етап в обществения разговор е сигурността и ролята на страната ни в този дебат.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"