Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Екран

Веселин Плачков с кино- и театрална премиера

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   215   0Новият български филм "Дамасцена", който тръгва по кината на 3 ноември, е създаден по истинска история. Продукцията е най-мащабната, снимана у нас през последните 25 години и е финансирана изцяло с частни средства, отбелязват от екипа. Героят е обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Сюжетът проследява пътя на героя Течо до днешни дни. Действието се развива изцяло в Розовата долина и обхваща период от над 50 години.
Филмът ще има две премиери. Първата е на 29 октомври в Старозагорската опера като жест на хората от региона, участвали и подпомогнали продукцията. Втората е в София на 30 октомври в кино "Люмиер-Лидл" в НДК, информира Елица Пенова. "Това е филм за живота ни, за мечтите ни през последните десетилетия. Когато го правeхме, връщах лентата на живота си - какво съм направил аз, как съм живял, кога съм успял?, споделя режисьорът Тодор Анастасов.
"Трейлърът на един филм е като любов от пръв поглед - уж всичко ти е непознато, а всъщност сякаш си спомняш нещо, което отдавна си знаел; уж сега се запознавате, но вече си убеден, че няма как да не стигнеш до края и да видиш цялата картина. Хареса ли ти, си готов да поемеш риска да познаеш докрай нещо, някого, себе си", споделя поетесата Мария Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент, и като сценарист.
Историята на Течо започва в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият мечтател открива "своето" място и остава там завинаги. Целият му живот е подчинен на мечтата да остане в Долината и да създаде един малък рай от любимото си място. Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?
Снимачният процес на филма продължава почти година. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър "София") са основните актьори във филма. В сагата за българската мечта ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Силянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и др. Снимачният процес протича в четирите сезона, а филмова къща "Дамасцена" ангажира за масовите сцени общо около 1300 души. Оператор е Христо Генков.
Веселин Плачков може да гледаме и в ролята на ексцентричния Дядо Коледа в комедията "Дядо Коледа е боклук". Премиерата е на 4 ноември в театър "Сълза и смях". Постановката с режисьор Емил Марков и продуцент Кирил Кирилов в комбинация със звездния екип от актьори Албена Михова, Албена Павлова, Иван Радоев, Ненчо Илчев и Сашо Дойнов, обещава да се превърне в една от най-гледаните театрални постановки. Хора "на ръба на нервна криза" се опитват да помагат на нещастни самотници чрез своето дружество "Отчаяние и приятелство", което именно в коледната нощ става убежище и място за комични и драматични срещи и неразбории на най-невероятни образи.


Веселин Плачков

 На снимачната площадка на "Дамасцена"
Снимки Гаро Кешишян/Филмова къща "Дамасцена" 2016 г.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"