24 Април 2024сряда09:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Екран

Веселин Плачков с кино- и театрална премиера

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 38

Новият български филм "Дамасцена", който тръгва по кината на 3 ноември, е създаден по истинска история. Продукцията е най-мащабната, снимана у нас през последните 25 години и е финансирана изцяло с частни средства, отбелязват от екипа. Героят е обикновено момче, родено и израсло в Долината на розите през 60-те години на миналия век. Сюжетът проследява пътя на героя Течо до днешни дни. Действието се развива изцяло в Розовата долина и обхваща период от над 50 години.
Филмът ще има две премиери. Първата е на 29 октомври в Старозагорската опера като жест на хората от региона, участвали и подпомогнали продукцията. Втората е в София на 30 октомври в кино "Люмиер-Лидл" в НДК, информира Елица Пенова. "Това е филм за живота ни, за мечтите ни през последните десетилетия. Когато го правeхме, връщах лентата на живота си - какво съм направил аз, как съм живял, кога съм успял?, споделя режисьорът Тодор Анастасов.
"Трейлърът на един филм е като любов от пръв поглед - уж всичко ти е непознато, а всъщност сякаш си спомняш нещо, което отдавна си знаел; уж сега се запознавате, но вече си убеден, че няма как да не стигнеш до края и да видиш цялата картина. Хареса ли ти, си готов да поемеш риска да познаеш докрай нещо, някого, себе си", споделя поетесата Мария Лалева, за която това е първи игрален филм и като продуцент, и като сценарист.
Историята на Течо започва в приказния свят на малко село в подножието на Балкана, където той за първи път усеща магията на водата, скалите, розите и топлината на домашния уют в къщата на баба и дядо. Малкият мечтател открива "своето" място и остава там завинаги. Целият му живот е подчинен на мечтата да остане в Долината и да създаде един малък рай от любимото си място. Ще успее ли да се изправи след тежката диагноза и да се пребори за българската си мечта?
Снимачният процес на филма продължава почти година. Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Любен Чаталов, Неда Спасова и Симона Халачева (дебют в киното за младата звезда на театър "София") са основните актьори във филма. В сагата за българската мечта ролите се изпълняват от 56 актьори, сред които са и Троян Гогов, Любомир Фърков, Сашка Братанова, Петя Силянова, Добринка Гецова, Силвия Предова, Надежда Тержуманова, Тезджан Ахмедова, Христо Пъдев, Симеон Викторов, Красимир Куцупаров, Мариан Маринов и др. Снимачният процес протича в четирите сезона, а филмова къща "Дамасцена" ангажира за масовите сцени общо около 1300 души. Оператор е Христо Генков.
Веселин Плачков може да гледаме и в ролята на ексцентричния Дядо Коледа в комедията "Дядо Коледа е боклук". Премиерата е на 4 ноември в театър "Сълза и смях". Постановката с режисьор Емил Марков и продуцент Кирил Кирилов в комбинация със звездния екип от актьори Албена Михова, Албена Павлова, Иван Радоев, Ненчо Илчев и Сашо Дойнов, обещава да се превърне в една от най-гледаните театрални постановки. Хора "на ръба на нервна криза" се опитват да помагат на нещастни самотници чрез своето дружество "Отчаяние и приятелство", което именно в коледната нощ става убежище и място за комични и драматични срещи и неразбории на най-невероятни образи.


Веселин Плачков


 На снимачната площадка на "Дамасцена"
Снимки Гаро Кешишян/Филмова къща "Дамасцена" 2016 г.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ