28 Март 2024четвъртък11:47 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

Столицата ни е последна спирка от прощалното турне на "Чамбао"

/ брой: 201

автор:Дума

visibility 459

"Чамбао" пристига в България за своеобразен реверанс към нашата публика, която е част от кариерата на групата повече от 10 години. На 9 ноември в 20 ч. една от най-обичани испански групи ще се качи на сцената в зала 1 на НДК за последен път, научи ДУМА от Петя Иванова.
Мария дел Мар Родригес, или просто Ламари, е гласът и сърцето, които формират "Чамбао" на плажа в родния град Малага през лятото на 2001 г. Името на групата означава сламен навес, който традиционно се прави на плажа, за да предпазва от слънце, вятър, дъжд. Първоначално групата е трио - двама братовчеди и Ламари. Всичко започва на шега, но не за дълго - Ламари носи в себе си най-силните музикални традиции и корените на фламенкото, но желанието й за нов звук и чувствителност в музиката привличат вниманието на музикалния гигант "Сони мюзик" Испания. През 2002 г. излиза албумът "Flamenco Chill", където има няколко парчета на "Чамбао". Публиката се влюбва в гласа на Мария и босите й крака все по-често отскачат от пясъка на плажа в Малага до някои от най-престижните професионални студийни комплекси на музикалната компания в Мадрид. "Чамбао" започва да пише история, създавайки музикален стил, в който никой преди тях не е работил - фламенко чил аут. Година по-късно, през 2003 г., излиза първият напълно самостоятелен албум на групата - "Endorfinas en la mente". Музикантите се сменят, групата постепенно се увеличава, a Мария твърдо отстоява визията за музиката, която трябва да правят. Става все по-ясно, че тя е групата. Особено деликатен момент и изпитание е периодът, когато непосредствено преди премиерата и предстоящ тур за албума "Pokito a poco" през 2005 г. Ламари е диагностицирана с рак на гърдата. Решението й е да говори открито за проблема - цялата й битка за живот и процесът на лечение стават публични. С помощта на сестра си Аурора Родригес издава и книга, наречена "Влюбена в живота, въпреки че понякога боли". Албумът и турнето "Pokito a poco" я довеждат и за първи път в София. Концертът на "Чамбао" в зала 1 на НДК през септември 2006 г. се превръща в истински празник и слага началото на една голяма любов между музиката на групата, Ламари и българската публика.
10 години по-късно "Чамбао" е категорично една от най-обичаните групи не само в Испания, но и в голяма част от Латинска Америка и у нас. Има множество международни музикални награди, номинации за "Латин Грами". Ламари получава покана за дует с Рики Мартин и участие в негово световно турне с огромен успех. Това не успява да я отклони в по-комерсиална посока обаче и тя остава вярна на себе си. През 2009 г. излиза специалният проект "En el fin del mundo", записан на живо на ледника Perito Moreno в Los Glaciares National Park в Аржентина. Освен компактдиск с концерт на живо от ледника, групата издава и луксозно книжно издание, което проследява целия проект. През 2012 г. излиза едноименният албум "Chambao", а година по-късно - юбилейният двоен албум "10 Anos Around The World", включващ дуети с Ннека и Цезария Евора.
През април 2017 г. излиза последният албум на "Чамбао", наречен "Nuevo Ciclo". Вдъхновението в него идва от Латинска Америка. Продуцент на продукцията е Едуардо Кабра oт популярната пуерториканска група "Calle 13". Изборът на Кабра не е случаен. Ламари иска да остави "фламенко чил" звученето, да смени стила и да излезе от зоната си на комфорт.
Пилотният сингъл се нарича "Camino Libre", а текстът на песента е посветен на "кризата на средната възраст". Ламари говори за "изгубената идентичност и обратния път към себе си, без значение какво казват хората". Ламари пише "Camino libre" в едно от пътуванията си през 2015 г. до идиличното селище Кабо полонио в Уругвай, малък рай за всеки любител на дивата природа.
Албумът "Nuevo Ciclo" е издаден от "Вирджиния рекърдс/Sony Music". Турнето на групата е под името "De Chambao a Lamari (From Chambao to Lamari)", a последната му спирка засега е в София на 9 ноември. Билети за концерта може да бъдат купени от Билетния център на НДК и мрежата на Ивентим.

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ