Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Книги

Лавица

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   224   0"ИСТОРИЯ НА ЛЮБОВТА" от Никол Краус издава "Колибри" в превод на Ралица Кариева. Всеки, разгърнал страниците й, ще се промени, поне мъничко, и това не е под контрола на нейния автор. Отдавна изгубена книга се появява отново и свързва по необясним начин един старец, който иска да се срещне със сина си, неподозиращ за неговото съществуване, и младо момиче, което се опитва да намери лек за самотата на овдовялата си майка. Всяка вечер Лео Гурски тропа по радиатора си, за да даде знак на съседите от горния етаж, че още е жив. Прави всякакви чудати неща, за да го забележат - какво ли не бихме направили ние, хората, за да не останем незабелязани, прах, издухан от вятъра без следа?

"ЛЕВИАТАН" от Томас Хобс, втора част, издава "Лист". Пет месеца след като отпечата "За човека" и "За държавата", издателството пуска и останалите откъси от мащабната творба на английския философ. Преводът на Руси Русев за първото издание през 1970 г. е осъвременен и редактиран отново от Гергана Димитрова. Вторият том включва "За християнската държава" и "За царството на мрака". В първата част Хобс разглежда природата на християнската държава и повдига въпроса на кои писания трябва да се доверяваме и защо. Във втората той не говори за Ада - не вярва нито в него, нито в Чистилището. За него царство на мрака е невежеството, което е противник на светлината на истинското знание.

"НЕИЗБЕЖНА ГИБЕЛ" от Ерих Кестнер издава "Ентусиаст" в превод на Здравка Евстатиева, в пълната му, нецензурирана версия. Главният герой, докторът по философия Якоб Фабиан, носи редица автобиографични черти на писателя. Въпреки че се стреми да си изгради свободен от илюзии мироглед, той вярва в "победата на порядъчността" като в някакво чудо. Фабиан става свидетел на живота в големия град, който е приютил на изток престъпността, в центъра си - мошеничеството, на север - мизерията, на запад - разврата, а "във всички посоки - гибелта". "Тази книга не е за девственици, независимо на каква възраст са", пише Кестнер.

"НАРОДНИ ПРИКАЗКИ ОТ ИТАЛИЯ" издава ИК "Виа Летера". 23 популярни истории и легенди от всички краища на страната ни превеждат през света на всекидневието до света на вълшебното, от странните превъплъщения на приказните герои до жилавото остроумие на обикновените хора. Фолклорната традиция на Италия е източник на сюжети и идеи за велики литературни и музикални произведения. Приказките са достигнали до наши дни благодарение на поредица чудесни фолклористи. Чрез тях научаваме много за нравите и обичаите на страната, за общите стремежи и тревоги, за споделените мечти и идеали, които се предават от поколение на поколение.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"