Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Народна медицина

Копърът сваля кръвна захар

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   300   0Семената от копър помагат за справяне с метаболитни нарушения и пристъпи на глад, което ускорява и отслабването. Взема се 1 с.л. семена от копър и се заливат с 1 л кипяща вода. Оставя се за час в термос, след което се прецежда. Пие се по една чаша сутрин и вечер.
Копърът е широко използвана подправка, но малко се знае за лечебните му свойства. Споменава се в Библията и древните египетски папируси. Хипократ го ползвал за дезинфекция на устата. През XVI в. лечителите във Флоренция и Болония приготвяли с него мехлеми и отвари. Растението е с високо съдържание на флавоноиди и монотерпени, които са известни със защитните си свойства срещу свободните радикали. Копърът се прилага профилактично срещу пристъпи на стенокардия, укрепва съдовете и сваля кръвното налягане.
Една ч.л. леко счукани плодове от копър се заливат с 500 мл вряла вода. Кисне 1 час и се пие по 200 мл 15 минути преди ядене 4 пъти дневно. За сваляне на кръвно - 3 с.л. ситно нарязан пресен копър се смесва с кисело мляко и се яде 3 пъти дневно 15-20 мин. преди хранене.
Високото съдържание на аскорбинова киселина и железни соли правят копъра незаменим при лечебното хранене на хора с анемия.
Копърът се използва и като нервноуспокояващо дори при бебета. При невроза например се смесват 1 ч.л. семе от копър, 1 с.л. млад валерианов корен и 2 ч.л. натурален мед. Сместа се залива с 3 л вряла вода и се оставя 24 часа. Приема се по 2 с.л. сутрин на гладно и вечер преди лягане.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"