Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Февруари 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Неделник

Здраве

Безсънието при възрастните не е от възрастта

Сънотворните може да доведат до запек, задържане на урина, дори проблеми с паметта

Аида Паникян

13. Октомври 2017 , брой: 201   248   0Проблемите със съня при възрастните не се дължат на старостта, както смятат мнозина. Това става ясно от думите на д-р Прити Малани от Университета в Мичиган, специалистка по гериатрична медицина. Тя е цитирана в статия на Лиз Сигерт, публикувана в сайта на Асоциацията на американските здравни журналисти. Сигерт се позовава на проучване на Националния пул за здравословно стареене, според което възрастните, вземащи приспивателни, поставят под риск здравето си.
Над половината възрастни имат проблеми със съня, а 1/3 вземат сънотворни, става ясно от изследването. Голяма част от анкетираните обаче не са разговаряли за проблема с лекаря си, тъй като вярват, че той просто се дължи на остаряването. Над 36% от анкетираните между 65 и 80 г. отговарят, че редовно вземат някакви хапчета за сън - предписани от лекар или без рецепта, или билкови препарати. Д-р Малани казва, че тези хора дори не подозират в какъв риск поставят здравето си, защото приспивателните може да влязат във взаимодействие с другите лекарства, които приемат, както и да предизвикат замайване, което да е причина за падане, проблеми с паметта, запек, задържане на урина. Специалистката по гериатрична медицина е категорична, че такъв ефект имат не само лекарствата с рецепта, но и смятаните за по-безобидни свободно продавани в аптеките или билковите препарати. Тя подчертава, че повечето приспивателни съдържат дифенхидрамин - антихистамин, който може да има доста странични действия като объркване, задържане на урина, запек и др. Както Американската агенция по храните и лекарствата, така и производителите от фармаиндустрията, са категорични, че сънотворни препарати не може да се вземат продължително време.
Независимо че проблемите със съня може да се появят по всяко време и във всяка възраст, те не се лекуват с медикаменти, въпреки твърденията в телевизионните реклами (американските закони, за разлика от европейските, позволяват рекламиране и на медикаменти по лекарско предписание - б.а.), тъй като причините за това състояние може да са от различен характер, казва д-р Малани. Тя препоръчва при безсъние или проблеми със съня да се потърси лекарска помощ, за да бъде открита причината за проблема, а не слепешката да се вземат "някакви хапчета". Оказва се, че над 40% от тези, които редовно вземат приспивателни, се оплакват от лошо здраве, около 25% - от стрес, депресия и тревожност, а като цяло почти всички казват, че нощем често стават до тоалетна. От друга страна, редовното вземане на сънотворни също води до депресия, коментира д-р Малани.


Д-р Прити Малани

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"