Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Живот

Как се прави бъчва показват във Врачеш

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   390   0Първия по рода си Фестивал на бъчвата - Врачеш 2017, организират община Ботевград и кметството на селото. Празникът ще се проведе на 14 октомври, събота, в центъра на населеното място.
Отрано сутринта най-големите майстори ще изложат своите творения на специални щандове. Посетителите ще имат възможност да наблюдават демонстрация на цялостния процес по изработката на бъчва - от оформянето на суровия дървен материал до сглобяването на крайния продукт. Български винопроизводители от различни райони на страната също ще участват в събитието. Търкаляне, вдигане и събиране на бъчва са част от атракциите, подготвени от организаторите за посетителите.
За ценителите на добрата храна врачешките домакини ще приготвят традиционни кулинарни изкушения. А за доброто настроение на всички присъстващи ще допринесе пъстра музикална програма, съобщиха организаторите.
Ботевградското село Врачеш е известно дори извън пределите на страната с бъчварския занаят, благодарение на който над 50 местни фамилии си изкарват хляба.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"