Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

16 Юли 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Нов симфоничен оркестър открива 27-ия си сезон

Световната премиера на "Три симфонични скици от България" от Румен Бояджиев-син е на 16 октомври

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   577   0Световната премиера на "Три симфонични скици от България" от Румен Бояджиев-син, както и българската премиера на Бразилска Бахиана 4 от Хектор Вила Лобос ще се състоят под диригентската палка на маестро Петко Димитров на 16 октомври в зала "България". Нов симфоничен оркестър ще изпълни и прочутите "Прелюдии" от Ференц Лист, а солисти в Концерта за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк ще бъдат бразилският пианист Пауло Зереу и Борислава Танева.
Сезон 2017/2018 на Нов симфоничен оркестър с музикален директор Петко Димитров е под почетния патронаж на Ана Мария Сампайо Фернандес, посланик на Бразилия у нас. Следващият концерт е на 27 ноември - Клавирен рецитал на Димо Димов, ще звучат Соната оп.10, 3 и Соната оп.111 от Бетовен.
Програмата на НСО през 2018 г. започва с концерт под диригентството на Петко Димитров на 24 февруари. Солист ще бъде Михаил Петров, виолончело. Ще звучат Фантазия върху тема от Томас Талис от Ралф Воън Уилямс, Концерт за виолончело и оркестър, оп. 22 от Самуел Барбър, "Завръщането на Леминкайнен", оп. 22 от Ян Сибелиус, "Силуанска песен" от Арво Пярт и "Бланик" от Бедржих Сметана.
Кларинетистът Боби Йоцов ще дирижира и ще бъде солист в концерта на 23 април заедно с Цветелина Найденова, кларинет, и Слав Славчев, обой. Ще звучат премиерно Концертна пиеса за два кларинета и оркестър от Микеле Мангани и "Изумруденият сокол" за струнни инструменти от Ричард Майер, а първо изпълнение в София ще има Концертът за обой и оркестър от Христо Йоцов. В програмата е още знаменитата Симфония 40 на Моцарт.
Жилина симфониета от Словакия и Нов симфоничен оркестър ще свирят на една сцена на 4 май. Концертът е част от програмата на Европейската мрежа на симфоничните оркестри (ONE) и е посветен на Българското председателство на Европейския съюз. Диригент е Петко Димитров, солистка - Лиляна Дуланска, цигулка, от Словакия. Ще бъдат изпълнени три произведения - Сюита "Пелеас и Мелизанда", оп. 80 от Габриел Форе, "Поема" за цигулка и оркестър, оп. 25 от Ернест Шосон  и Симфония в До от Жорж Бизе.
Заключителният гала концерт, с който Нов симфоничен оркестър ще закрие сезона си, е на 25 юни под диригентството на Петко Димитров. Солист ще бъде цигуларят Георги Вълчев. В програмата са Концерт за цигулка и оркестър, оп. 47 от Ян Сибелиус и Симфония 1, оп. 13 от Сергей Рахманинов.
Всички концерти са от 19.30 ч. в зала "България".


Маестро Петко Димитров

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"