Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Нов симфоничен оркестър открива 27-ия си сезон

Световната премиера на "Три симфонични скици от България" от Румен Бояджиев-син е на 16 октомври

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   164   0Световната премиера на "Три симфонични скици от България" от Румен Бояджиев-син, както и българската премиера на Бразилска Бахиана 4 от Хектор Вила Лобос ще се състоят под диригентската палка на маестро Петко Димитров на 16 октомври в зала "България". Нов симфоничен оркестър ще изпълни и прочутите "Прелюдии" от Ференц Лист, а солисти в Концерта за две пиана и оркестър от Франсис Пуленк ще бъдат бразилският пианист Пауло Зереу и Борислава Танева.
Сезон 2017/2018 на Нов симфоничен оркестър с музикален директор Петко Димитров е под почетния патронаж на Ана Мария Сампайо Фернандес, посланик на Бразилия у нас. Следващият концерт е на 27 ноември - Клавирен рецитал на Димо Димов, ще звучат Соната оп.10, 3 и Соната оп.111 от Бетовен.
Програмата на НСО през 2018 г. започва с концерт под диригентството на Петко Димитров на 24 февруари. Солист ще бъде Михаил Петров, виолончело. Ще звучат Фантазия върху тема от Томас Талис от Ралф Воън Уилямс, Концерт за виолончело и оркестър, оп. 22 от Самуел Барбър, "Завръщането на Леминкайнен", оп. 22 от Ян Сибелиус, "Силуанска песен" от Арво Пярт и "Бланик" от Бедржих Сметана.
Кларинетистът Боби Йоцов ще дирижира и ще бъде солист в концерта на 23 април заедно с Цветелина Найденова, кларинет, и Слав Славчев, обой. Ще звучат премиерно Концертна пиеса за два кларинета и оркестър от Микеле Мангани и "Изумруденият сокол" за струнни инструменти от Ричард Майер, а първо изпълнение в София ще има Концертът за обой и оркестър от Христо Йоцов. В програмата е още знаменитата Симфония 40 на Моцарт.
Жилина симфониета от Словакия и Нов симфоничен оркестър ще свирят на една сцена на 4 май. Концертът е част от програмата на Европейската мрежа на симфоничните оркестри (ONE) и е посветен на Българското председателство на Европейския съюз. Диригент е Петко Димитров, солистка - Лиляна Дуланска, цигулка, от Словакия. Ще бъдат изпълнени три произведения - Сюита "Пелеас и Мелизанда", оп. 80 от Габриел Форе, "Поема" за цигулка и оркестър, оп. 25 от Ернест Шосон  и Симфония в До от Жорж Бизе.
Заключителният гала концерт, с който Нов симфоничен оркестър ще закрие сезона си, е на 25 юни под диригентството на Петко Димитров. Солист ще бъде цигуларят Георги Вълчев. В програмата са Концерт за цигулка и оркестър, оп. 47 от Ян Сибелиус и Симфония 1, оп. 13 от Сергей Рахманинов.
Всички концерти са от 19.30 ч. в зала "България".


Маестро Петко Димитров

 

 

Култура

  • Ден на отворени врати с интересни събития ще има на 24 октомври на пл. "Славейков" 4
    23. Октомври 2017 207
    84
    0

    Библиотеката на София, в деня на 89-а си годишнина - 24 октомври, отваря вратите си за всички софиянци и гости на столицата и им предлага да станат част от интересни събития. Изложбата "Колекции от личните библиотеки на Константин Стоилов, Кирил Христов, Петко Тихолов, Васил Пундев" представя ценни издания от дарителски колекции на Столичната библиотека. Включени са 47 редки книги от...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"