29 Март 2024петък04:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Станишев отговори на Юнкер с алтернативна визия за бъдещето на Европа

Президентът на ПЕС отправи критика към председателя на ЕК и френския президент за липсата на социални мерки в речите им

автор:Дума

visibility 1236

"Нашият живот ще свърши в деня, в който замълчим за важните неща!" С тези думи на Мартин Лутър Кинг, изречени преди 50 години, но актуални и днес, започна речта си Сергей Станишев на втората икономическа конференция на ПЕС за тази година. В Брюксел социалистите събраха леви министри, комисари, представители на синдикатите и гражданското общество в разговор за възстановяване на европейската икономика. Специален гост на събитието бе водещият американски икономист Джефри Сакс, който от 2017 г. е и специален съветник на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.
"Жан-Клод Юнкер и Еманюел Макрон пропуснаха невероятна възможност: в техните добре направени речи не споменаха най-важното - социална Европа. Днес представям пред вас моята алтернативна визия за бъдещето на ЕС. Амбицията на социалистите е на заседанието на Съвета на ПЕС през декември тази година да бъдем готови с нашия Социалдемократически план за Европа", заяви Станишев при откриването на конференцията в европейската столица.
"Днес Европа е в по-добра кондиция отколкото преди една или две години. Има съживяване и икономически растеж. Но безработицата и липсата на перспектива пред много европейски граждани продължават да бъдат сериозно предизвикателство. В най-проспериращия съюз в света 17 млн. младежи са без работа, образование или обучение, а 27% от децата са в риск от бедност", продължи лидерът на евросоциалистите.
Станишев предложи своя визия с 5 основни политики на ЕС. "Първото и най-важното е да работим за преодоляване на неравенствата - най-вече на социалните неравенства. По инициатива на социалистите за първи път тази година ще има среща на върха - заседание на Европейския съвет, на тема социална политика в Гьотеборг, Швеция, през декември. Очакваме най-сетне конкретен социален план за Европа. Ние ще се борим за минимална работна заплата във всички страни членки, която да не бъде по-малка от 60% от средната за съответната държава. Ще настояваме за 5 млрд. евро годишно за Европейския план за младежта в следващия програмен период, както и за средства за Детската гаранция. Важна битка за социалистите ще бъде и да не допуснем орязването на кохезионната политика, каквото предложение има от десните. Те предвиждат намаляване на парите за кохезия с до 30 процента", отбеляза президентът на ПЕС.
Като втора важна стъпка Станишев посочи икономическото сближаване. "През последните 10 години се наблюдават разломи между Севера и Юга и Изтока и Запада. Необходима е реформа на Икономическия и валутен съюз в посока повече прозрачност и отчетност пред ЕП, както и превенция на предстоящи финансови кризи", изтъкна той.
Като трето разделение Станишев посочи индустриалните разломи в ЕС. "Дигиталната икономика движи света напред, но тя е заплаха за много работни места. Ние в ПЕС искаме справедлив преход за работниците, който да ги защитава от внезапната загуба на работа. Нека не забравяме, че хората живеят в общества, а не в пазари", заяви лидерът на европейските социалисти.
Преодоляването на демократичните разделения Станишев посочи като важна четвърта стъпка. "Днес национализмът не изглежда толкова модерен, но нека не забравяме участието им на изборите във Франция, Холандия и Австрия. Ако искаме да не дадем шанс на националистите, ние трябва да променим Европа съгласно очакванията на нейните граждани", подчерта Станишев.
"Тъй като идвам от България, за мен е важно да преодолеем и различията между Запада и Изтока - икономически и социални. В тази връзка отново призовавам да бъде прекратено двойнственото отношение към България и Румъния. Изпълнили сме критериите за членство в Шенген, неприемането ни е скандал", завърши Сергей Станишев.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ