Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Кратки новини

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   335   0Германия, Франция и Дания искат още гранични проверки
Европейската комисия потвърди, че Германия, Дания и Франция са поискали удължаването на въведените извънредни гранични проверки. Комисията ще оцени тези искания, подадени по силата на допусканите от Шенгенското законодателство изключения. Според правото от Шенген държавите от зоната могат да възобновят граничните проверки при заплаха за обществения ред. През май Съветът на ЕС одобри запазването на проверките по границите на Австрия, Германия, Дания, Швеция и Норвегия в следващите шест месеца - до ноември. Комисията препоръча тогава до края на октомври проверките да отпаднат.


Пак арести в Турция

В рамките на разследване за дейността на т.нар. Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС), прокуратурата в провинция Мардин (Югоизточен Анадол) е издала заповеди за задържане на 25 офицери на действителна служба в турската армия, предаде ДХА. Операции се извършват 13 различни провинции, включително и в т.нар. Северно-кипърска турска република.

"Фатах" и ХАМАС подписаха споразумение
Враждуващите палестински групировки "Фатах" и ХАМАС подписаха в египетската столица Кайро споразумение за окончателно примирие. Документът беше подписан от ръководителите на двете делегации в присъствието на представители на египетското разузнаване, под чийто патронаж беше преодолян разколът между двете групировки.


Убиха Бялата вдовица

Американски боен безпилотен апарат е ликвидирал в Сирия британската джихадистка Сали Джоунс, известна като Бялата вдовица. "Предположението, че Джоунс, заедно с 12-годишния си син, са мъртви, бе потвърдено", съобщи военен източник, цитиран от изданието. Преди 4 години тогава 45-годишната британка, майка на две деца, позната като член на рап групата Крънч, неочаквано се омъжва за мюсюлманин - основният вербовчик на джихадистите в Европа. След това тя заминава за Сирия, където става помощник на съпруга си.


Най-малко 29 души загинаха, а над 20 са в неизвестност след тежките наводнения в северната и централната част на Виетнам
БГНЕС


В Мексико демонстрираха с настояване правителството да одобри повишение на минималната работна заплата, като се възползва от преговорния период на НАФТА - търговското споразумение между Канада, Мексико и САЩ. За неговото предоговаряне настоя американският президент Доналд Тръмп
БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"