Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Икономика

Екологичният съвет одобри източния вариант на „Струма“ през дефилето

Дума

13. Октомври 2017 , брой: 201   284   0Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към МОСВ е одобрил вчера варианта за строителството на автомагистрала „Струма“ в участъка Крупник - Кресна по т.нар. Източен вариант, съобщиха от екоминистерството. При този вариант трафикът се разделя на две части - в посока Гърция през дефилето, а в посока София - по нов път източно от дефилето.
Съветът се е съобразил със значителния брой становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе, постъпили в хода на процедурата по екооценка (ОВОС). Взети са предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и оценката за съвместимост с опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000. В заседанието на ВЕЕС са били включени представители на научната общност, експерти и представител на НПО.
С взетото решение по ОВОС за одобряване на Източен вариант са предписани задължителни условия и мерки по Закона за опазване на околната среда при всичките етапи по реализацията на инвестиционното предложение.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"