26 Април 2024петък20:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ПЕС предлага някои данъци да влизат в бюджета на ЕС

Минималната заплата трябва да бъде не по-ниска от 60 на сто от средната за съответната страна, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев

/ брой: 201

автор:Ася Гардели

visibility 1746

наш пратеник в Брюксел

Определени данъци на страните членки на Европейския съюз (ЕС) трябва да влизат в бюджета на съюза. Това заяви вчера президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на конференция в Брюксел на тема "Рестарт на европейската икономика". Според него по този начин в Европа ще бъдат гарантирани собствени ресурси. Досегашният подход не е устойчив и по този начин не можем да върнем доверието на гражданите, каза той.
"През 2014 г. бюджетът на ЕС беше намален за първи път с 40 млрд. евро., а след "Брекзит" ЕС ще се лиши от още 70 млрд. евро. Засилват се проблемите с миграцията, с тероризма и трябва ефективна европейска отбрана и сигурност. Заради това са необходими ресурси. Как ще намерим пари за тези политики, ако намалим общия бюджет. Затова се налага част от данъците да влизат в хазната на ЕС", каза Станишев. Според него това може да бъдат данъци, свързани с околната среда, данък върху финансовите транзакции, който вече 11 държави са готови да въведат. По неговите думи единственият начин ЕС да отговори на очакванията на хората, е да разполага със собствени ресурси. Това означава, че трябва да има европейски данъци, каза Станишев и допълни, че с бюджет в ЕС от 1% от БВП на страните членки не може да се очаква да бъдат реализирани всички политики като селскостопанска, тази за антитероризъм и др.
Вчера Станишев представи алтернативната визия на бъдещето на ЕС. Амбицията на социалистите е на заседанието на Съвета на ПЕС през декември да бъдат готови със своя сациалдемократически план за Еворпа. Пет са основните приоритети, върху които ПЕС ще съсредоточи работата си. Един от тях е унищожаване на неравенството, който трябва да стане факт до края на тази година, заяви Станишев, визирайки темата за Европа на две скорости. По инициатива на социалистите за първи път тази година ще има Среща на върха - заседание на Европейския съвет на тема социална политика, в Гьотеборг, Швеция, през декември.
Друг много важен приоритет според него е, че в Европа трябва да се гарантира достойна минимална заплата в страните членки. Нашата амбиция е минималната работна заплата във всички страни от ЕС да бъде не по-ниска от 60 на сто от средната за съответната страна, заяви Станишев. Той каза, че ПЕС ще настоява и за преодоляване на различията в социално-икономическото развитие на страните. Ще се борим за достатъчно финансиране на младежкия план, който разработихме, и според нас 5 млрд. евро годишно в следващата бюджетна рамка трябва да отиват за младите хора в Европа, каза той. 17 млн. младежи от 20 до 24 години в страните от ЕС са без работа и обучение, обясни председателят на ПЕС. Без план не може да се осигури бъдещето им, заяви той. Кохизионната политика, която за България е много важна, според Станишев е също под сериозна заплаха. Бъдещите планове е тя да бъде орязана с 30 на сто. Това е основен инвестиционен ресурс за България при липсата на сериозни чужди инвестиции. Ние ще се борим за това да продължи финансирането на кохизионната политика, а не да бъде унищожена или смачкана, заяви още Станишев.
Друг приоритет на ПЕС е преодоляването на икономическото развитие в Европа, тъй като в последните 10 години разликата между Запад и Изток в Европа се задълбочи. "Ще настояваме за реформа на Пакта за стабилност и растеж. Преодоляването на индустриалното разпределение също е сред нашите задачи, заяви Станишев. Все повече се развива индустриалната икономика, но ние настояваме за стратегия в тази област, която да защити хората, работещи в различните сфери", заяви той. Според ПЕС сегашната политика в тази област създава неравенство и нарушаване на правата, а обективните технологични тенденции, които променят индустрията и икономиката, трябва да бъдат регулирани. ПЕС настоява още за превенция в демократичното разделение, тъй като има недостатъчни действия на страните членки в тази насока. Това, което се случва със страната ни по повод Шенген, е пълно безобразие и подкопава принципите на ЕС, а ситуацията е скандална, коментира още Сергей Станишев.




Президентът на ПЕС Сергей Станишев говори вчера на втората икономическа конференция на социалистите в Брюксел. Тя бе на тема "Рестарт на европейската икономика"
Снимка Авторът

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ