Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Икономика

Медии

Съдбата на журналистическия протест

Медиите не удържаха на заканата си да бойкотират политически фигури

Павлета Давидова

13. Октомври 2017 , брой: 201   507   0Наглото поведение на гербаджийския депутат Анто Тодоров, подкрепено от вицепремиера Валери Симеонов, разбуни обществените и медийни духове. Този път журналистическите профсъюзни организации реагираха мълниеносно. Поискаха се извинения и оставки. За по-малко от седмица провалиният се депутат бе освободен от задълженията си в Народното събрание. Дори даде половинчато извинение на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.
"Заплахите от властимащи към журналисти са заплахи за цялото общество, защото удрят по правото му да се информира относно пряко засягащи обществения интерес сериозни проблеми и процеси. Освен това издават агресивното самочувствие на онези "горе", че са в състояние да запушат устата на всекиго, да уволняват, да наказват за "неправилни" въпроси. В истински демократична държава, при това членка на ЕС, отгоре на всичко запътила се към председателство на ЕС, подобна драстична и демонстративна атака срещу свободата на медиите и журналистите от страна на депутат от управляващата партия и вицепремиер би могла да има само един финал - оставки. Сега е моментът да разберем в каква държава живеем", остра бе позицията на СБЖ от 6 октомври.
Редно е българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество, призоваха от Асоциацията на българските журналисти на същата дата. Макар да не призоваха за оставки, от АЕЖ организираха протест за свободата на словото. Виртуално подкрепена от голяма част от гилдията и от хиляди потребители на социалната мрежа, инициативата им обаче събра едва стотина души.
"Всеки отива на протест по различни причини. Едни излизат, за да изразят солидарност, други - за да се видят с колеги, трети, за да изглеждат добре. Някои пък, защото имат съвсем различни подбуди", лаконичен бе журналист, минал покрай митинга пред Министерския съвет в сряда.
Някои колеги пък се чудеха какво активизира акцията този път и припомниха слабата колегиална подкрепа за Къдринка Къдринова. "Ако си отвориш устата още веднъж, ще видиш какво става", заплаши я през юни членът на Съвета за електронни медии Бетина Жотева. Скандалът отново се размина с половинчато извинение, а Жотева опита да се измъкне като обясни, че имала предвид съдебни дела. Гилдията обаче бе много по-тиха тогава, а единици призоваха за оставката на назначената от Росен Плевнелиев дама. Въпросът за колегиалната солидарност остана висящ и около сътресенията в БНР, неизплащаните заплати в медии и др.
Докато журналистите се брояха по протести и с декларации в защита на словото, Валери Симеонов така и не прие, че е съгрешил. Вицепремиерът дори се закани да даде на съд БНТ, БНТ, БТВ и Нова телевизия. Дори им даде ултиматум да му се извинят за обвинението, че е плашил телевизионер в ефир. Той се оплака, че срещу него се водела целенасочена кампания за омаскаряване, а никоя медия не го била потърсила за коментар.
Бойкот. Това бе заявката на гилдията. С призив Антон Тодоров и Валери Симеонов да останат извън студия и статии, медиите се заканиха да бранят правото си на въпроси.
Медийното ембарго обаче се оказа ден до пладне. В мига, в който Тодоров обяви, че ще подаде оставка, всичко приключи. Преки включвания, фолиа, предавания - всички прожектори се насочиха към гербаджията. И така той отново бе превърнат в герой, макар и с отрицателен оттенък. В опит да се изкарат победители, отстранили "врага", медиите забравиха, че го бойкотират. Уж персона нон грата, Валери Симеонов се уреди и с участие в БНТ... Ден до пладне се оказа бойната готовност на медиите да се отърват от безогледното поведение на самозабравили се политици.
Някъде там в пространството увиснаха въпроси за финансирането на медиите, за обществените поръчки, за сумите, отпускани за отразяването на българското европредседателство...  Има една притча за умната врана. Тя моли ято прелетни птици да тръгне с тях на юг. "Аз съм голяма! Аз съм силна! Аз мога всичко!", отговаря тя на предупрежденията, че я чака тежък и дълъг път. Дни по-късно някак настига ятото, птиците се събрали и започнали да я хвалят. "Да, бе! Аз съм голяма! Аз съм силна! Ама пък колко съм глупава!", признава си тя. И нашите медии са големи и силни. И бързо забравящи, макар и да не са глупави като цяло.


снимки Емилия Костадинова

Отзвукът в чужбина

Скандалната случка получи отзвук и от чужбина, става ясно от сайта на Съюза на българските журналисти.
Генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес известява председателя на СБЖ Снежана Тодорова, че Международната и Европейската федерация на журналистите са сезирали Платформата за защита на журналистиката на Съвета на Европа за случая с Виктор Николаев. Очаква се българското правителство да бъде поканено за обяснения по поведението на вицепремиера Валери Симеонов.
В специална декларация МФЖ и EФЖ изразяват сериозното си безпокойство относно случая с отправени заплахи срещу Виктор Николаев. МФЖ и ЕФЖ се присъединяват към апела на Съюза на българските журналисти за прекратяване на тормоза срещу журналисти и в подкрепа на свободата на словото в страната, пишат колегите в специална декларация.
"Всеки опит за нарушаване на медийната свобода предизвиква сериозно безпокойство у МФЖ, която призовава българското правителство да уважава и гарантира свободата на словото за всички журналисти, а също така настоява и за незабавна реакция срещу заплахите към нашия колега Виктор Николаев. Такива заплахи нямат място в демократичното общество", категоричен е президентът на МФЖ Филип Лерут.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"