Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Февруари 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

300 фирми за помощни средства източвали социалното министерство

Промените на ГЕРБ в Закона за интеграция на хората с увреждания не помагат на никого, заяви параолимпиецът Михаил Христов

Юлия Кулинска

13. Октомври 2017 , брой: 201   644   0Над 300 фирми, които предлагат помощни средства за хората с увреждания, продължават за източват социалното министерство. Това заяви вчера от трибуната в НС параолимпиецът и депутат от "БСП за България" Михаил Христов при дебатите по Закона за интеграция на хората с увреждания, внесен от МС.
"Управляващите предлагат промени в закона, с които се намалява административната тежест. БСП ги подкрепя, но това ли е най-важното за хората с увреждания?", обърна се Христов към управляващите. Той обясни, че 10% от населението на България са хора с увреждания, 80% от тях живеят под прага на бедността, а 82% от децата с увреждания не посещават редовно училище. Депутатът припомни, че в инструкцията за помощните средства продължава да присъства думата "дървена протеза" и други технически помощни средства, излезли от употреба. Христов е категоричен, че подобни законопроекти не намаляват тежестта върху хората с увреждания, а единствено спестяват малко работа на дирекция "Социално подпомагане".
От ГЕРБ твърдят, че с промените ще се помогне на 500 000 хора с увреждания и на над 300 фирми за помощни технически средства, за които се отпускат около 50 млн. лв. годишно, отбеляза Христов. Единственото, което ще се случи, е, че ще улесним тези фирми да продължават да източват социалното министерство, смята депутатът.
Христов даде пример как количка за хора с увреждания се препродава през фирми около 10 пъти. "Протеза за горен крайник струва около 15 хил. лв., МТСП дава 3 хил. лв. Парите се усвояват, а никой не получава протеза", конкретизира параолипмиецът. Той сподели, че са му се обаждали хора, които споделят, че протезите им седят в гардероба, защото не вършат работа.
Снежана Ангелова от ГЕРБ призова Христов да не изкривява духа на законопроекта. Тя обаче призна, че има нужда от преразглеждане на цените за отпускане на помощните изделия и средства за хора с увреждания, защото списъкът е остарял.
"Това ли е най-важното? Да се намалят хартийките и декларацийките от 10 на 5? Как улесняваме хората?", апострофира Христов. Той попита Ангелова виждала ли е скоро човек с количка да се движи по улицата. Не сте,  защото няма подходяща инфраструктура, поясни Христов. "Това са важните и наболели теми, които трябва да се решават в НС. А те са, че тези хора не излизат. Те живеят под прага на бедността. За тях остават най-малко ресурси. Живеем в солидарно общество и трябва да се подкрепяме. Ето, аз съм един от хората с увреждания. И ви казвам, че този законопроект на мен не ми помага по никакъв начин. Ще ми помогне, ако се промени инструкцията за помощните средства и се актуализират цените", категоричен е Христов.  
Законопроектът бе приет единодушно със 141 гласа "за". С промените намаляват изискуемите от администрацията документи, които вече ще се събират по служебен път. Предвижда се обединяване на част от декларациите в една и синхронизиране на нормативната уредба за хората с увреждания чрез прецизиране на някои от действащите текстове.Подобни законопроекти не намаляват тежестта върху хората с увреждания, а единствено спестяват малко работа на дирекция "Социално подпомагане", категоричен е Михаил Христов

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"