Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Блокаж

Деси Велева

16. Октомври 2017 , брой: 202   611   0Хиляди българи, че и чужденци от пет континента, се втурнаха вчера да се себедоказват и съревновават по столичните улици в един от най-старите маратони в Европа. По неволя обаче в маратонци трябваше да се превърнат столичани, които бяха решили да използват вчерашния ден не за борба с предизвикателства, а за почивка, разходка или прибягване до работното място. Някак за тях се оказа, че нещо в организацията на движението по булеварди и улици пак не е доизкусурено. Пускайки масовото бягане през центъра на столицата, от общината не бяха предвидили, за кой ли път, че, освен спортисти, в София има и хора, които искат спокойно да се придвижват в почивния си ден, чудейки се защо за тях няма алтернативни маршрути.
Осигуряването на алтернатива - за пешеходци, за автомобили, за градски транспорт, не е сред силните страни на столичната управа. Вчерашният конкретен блокаж не бе само на улиците. Той се изразява в цялостната политика на движение на столичната управа. Ако запушването не е причинено от маратон, ще е свързано с футболен мач. Ако не е концерт на Слави Трифонов на самия Орлов мост, ще е безконечен ремонт и разкопани улици. А начини за свободно движение за всички съществуват. Те се гнездят в правилното планиране, волята за промяна, последователното разпределение на средства.
Дали от Столичната община се питат защо все има недоволни софиянци, въпреки тяхното уж целенасочено усилие да предотвратят всякакви конфликти и неудовлетворение? Едва ли. Политиката на управляващите обикновено се крие във веруюто, че недоволни винаги ще има и няма какво да се направи. А докато този принцип води кметът Йорданка Фандъкова в начертаване на проектите й за управление, ще растат и протестите по кварталите, докато се обединят в общ маратон на възмущението.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"