23 Април 2024вторник13:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Български и чуждестранни интерпретатори в "Аджитато"

Три световни премиери, 4 международни състава и творческа лаборатория предлага фестивалът за камерна музика

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 52

"Аджитато" - софийският фестивал с фокус  камерна музика, ще зарадва своите почитатели между 17 октомври и 29 ноември, както ДУМА писа. Отново концертите ще се провеждат в Студио 1 на БНР с начален час 19.30, научи ДУМА от Нона Кръстникова.
Откриващият концерт е днес, 17 октомври, след интензивно лято - в САЩ, Унгария и Германия, камерен ансамбъл "Силуети" е включил в програмата си за "Аджитато" трио от Морис Равел, както и две емблематични произведения, композирани оригинално за характерен състав, какъвто е техният (пиано, цигулка, виолончело и кларинет) - квартет от Паул Хиндемит и "Миражи" от Васил Kазанджиев. Следващото събитие е смесица между класика и технологии, експерименти и театралност и ще представи три световни премиери. Отново интересна комбинация от инструменти (флейта, кларинет, цигулка, виолончело, акордеон, пиано и жива електроника), музикантите от ансамбъл "Кръш" идват от пет различни страни. Като резултат от творческа резиденция на композитори и изпълнители на 25 октомври в рамките на "Аджитато" ще прозвучат специално композираните за фестивала творби на Флориан Хартлийб (освен композитор и водещ живата електроника на концерта), Божидар Спасов и Петър Керкелов.
Програмата продължава с вокален концерт, в който дуо "Колаж" (Нона Кръстникова - сопран, и  Мария Русева - пиано) ще представи резултатите от двумесечната творческа лаборатория за дебютиращи песенни дуа "Agitato Youth". Младите певци и пианисти ще се изявят на 1 ноември с песни от Моцарт, Хайдн, Шуберт, Шуман, Менделсон и Брамс. Концертът е с вход свободен.
Медният звук на "Solid Brass Quintet Sofia", съставен от студенти и специализанти в НМА "Проф. Панчо Владигеров", ще огласи на 15 ноември Студио 1 на БНР. В програмата са включени  шедьоври на класиката от Бах, Моцарт, Евалд, Владимир Джамбазов, Клаус-Петер Брухман. Алекс Витков (тромпет), Мартин Бодуров (тромпет), Теодор Димитров (валдхорна), Велислав Стоянов (тромбон) и Георги Илиев (туба) са от класа по камерна музика на проф. д-р Атанас Карафезлиев и през 2017 г. са отличени на Академичния конкурс за камерна музика.
След дебюта си в Уигмор хол (Лондон) на "Аджитато" ще гостува струнният квартет "Метис" от Литва. Съставът е за първи път на софийска сцена и ще представи на 22 ноември творби от Хайдн, Шуберт, Стравински и Шостакович. Изключение за мястото и часа на концертите прави музикално-поетичният мултимедиен концерт-спектакъл "Силует на една Любов". Той ще бъде изпълнен на 28 ноември от 19 ч. в ДНК от звездното трио "AcordBass", съставено от световните Георги Василев (китара), Ирина-Калина Гудева (контрабас) и Стефан Шапюи (бандонеон). Представлението интегрира музика за бандонеон, контрабас, глас и китара, с визуални ефекти, театрални аспекти и хореография. Драматургията е изградена върху текстове от Блага Димитрова, Валери Петров и Богомил Гудев.
Фестивалът се закрива на 29 ноември с концерт на клавирно трио "Атанасов" (Франция). Единственият българин в състава - Пиер-Калоян Атанасов, определя името на ансамбъла.

Струнен квартет "Метис" от Литва
Снимка K. Pleita


Трио "Атанасов" от Франция


Камерен ансамбъл "Силуети"
Снимка (с) Lucas Beck, isa12

 

1/3 у нас взимат под 1000 лева

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Бум на заболели от коклюш

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 77

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 77

Агнешкото в Гърция 10 евро за килограм

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 77

Баските сепаратисти с исторически успех

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 77

Иран запазва строгия контрол върху дрехите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 77

Молдовска "Победа" създадоха в Москва

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 96

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 90

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 101

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 117

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ