24 Април 2024сряда02:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Иракската армия превзема Киркук

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 34

Иракските правителствени сили обявиха, че са поели контрол над газово находище и електростанция край Киркук, съобщи армейската пресслужба, цитирана от телевизионния канал „Скай нюз Арабия”. Медията съобщи също, че военните са установили контрол и над полицейски участък и са блокирали няколко пътища към Киркук.
В понеделник сутринта министър-председателят на Ирак Хайдар ал Абади, който е и върховен главнокомандващ, разпореди на правителствените сили да възстановят сигурността и стабилността в провинция Киркук съвместно с кюрдските военизирани отряди пешмерга в сътрудничество с местното население.
По-рано Абади заяви, че контролът върху спорните територии ще се осъществява съвместно от федералните и местните сили под ръководството на централните власти в Багдад.
Иракското съвместно военно командване на операциите, което обединява всички правителствени сили, посочи, че операцията по „възстановяване на сигурността” в Киркук напредва.
Целта на иракските войски е да превземат военните бази и нефтените полета, които кюрдски бойци пешмерга завладяха по време на битката срещу терористичната групировка „Ислямска държава”.
От своя страна кюрдите пешмерга обявиха, че превземането на Киркук е равносилно на "обявяване на война" и че иракският премиер ще плати "тежка цена" за действията си срещу "държавата Кюрдистан" - явна препратка към референдума за независимост. Развитието на ситуацията показва и разделение сред кюрдските сили, тъй като някои обекти бяха предадени без бой, след като някои части от кюрдските паравоенни формирования са се изтеглили предварително.



Иракски федерални полицаи се снимат, стъпили върху флага на Кюрдистан в база на кюрдското племе пешмерга, което досега контролираше Киркук
БГНЕС

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ