19 Април 2024петък15:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Мадрид не хареса отговора на Пучдемон

Лидерът на Каталуния иска два месеца отсрочка

/ брой: 203

автор:Дума

visibility 45

Правителството на Испания не смята за ясен отговора на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон за ситуацията в региона след референдума, заяви испанският финансов министър Рафаел Катала.
Кабинетът на испанския премиер Мариано Рахой поиска от властите в Каталуния да изяснят до 10 часа на 16 октомври дали са обявили независимост. Малко преди изтичане на крайния срок беше публикувано писмо на лидера на Каталуния, в което той призовава Мадрид към диалог.
"Писмото, което получихме, не дава отговор на въпроса", цитира министъра в. "Вангуардиа".
Катала добавя, че в Мадрид смятат посланието за несъстоятелно, защото му липсва яснота.
В писмото отговор до Мадрид Пучдемон призова министър-председателя на Испания Мариано Рахой да се срещнат, за да "отворят пътя към диалог" през следващите два месеца.
Пучдемон напомня също, че процесът на излизане на региона от състава на кралството е бил спрян за два месеца.
"Предложението ни за започване на диалог е искрено", отбелязва Пучдемон.
В писмото той отправя две предложения - спиране на "репресиите" срещу каталунските граждани и правителството (има предвид стотиците ранени по време на референдума на 1 октомври) и "откровен диалог" с Рахой, включително провеждане на среща за постигане на първи споразумения.
С помирителен тон Пучдемон пише в писмото си, че "ситуацията, в която живеем, е толкова важна, че се изискват политически отговори и решения". Той припомня предложението си от 10 октомври за "откровен диалог".
Не го правя като демонстриране на слабост, а като честно предложение за намиране на решение в отношенията между испанската държава и Каталуния, които са блокирани от много години, изтъква той.
Каталунският лидер също настоява Рахой да спре преследването на шефовете на местната полиция.
Карлес Пучдемон защити резултатите от референдума, пояснявайки, че мнозинството от гласувалите са подкрепили отделянето от Испания. Той призова националната полиция да се изтегли от Каталуния.
Същевременно, испанският първи дипломат Алфонсо Дастис каза, че "е ясно, че г-н Пучдемон не е отговорил, не е дал яснотата, която беше поискана от него", визирайки писмото на Карлес Пучдемон.
По-рано беше съобщено, че ако не бъде даден отговор или ако той не удовлетворява испанските власти, в четвъртък правителството ще задейства член 155 от конституцията, който разрешава ограничаване на самоуправлението в автономната област.
Нестабилната политическа ситуация в Каталуния вече започва да влияе върху туризма, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на данни на Асоциацията на туроператорите на Русия. Хотелиерите се оплакват, че рязко е намалял потокът от туристи, отменят се и много круизни екскурзии.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 220

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 204

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ