Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

БСП иска изслушване на Петкова в енергийната комисия заради "Белене"

Министърът се оправдава за съхранението на доставеното оборудване, все още не знае какво ще се прави с реакторите

Мая Йовановска

17. Октомври 2017 , брой: 203   714   1
Снимка


БСП за България ще поиска изслушване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в парламентарната Комисия по енергетика. Това заяви пред ДУМА депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия Таско Ерменков. "Ще предложим свикване на извънредно заседание по искане на една-трета от колегите. Убеден към, че ще ме подкрепят, а с една-трета ние ще можем да изискаме такова заседание за изслушване на Петкова за реакторите за АЕЦ "Белене". Нека да обясни как се съхраняват и какво възнамерява правителството да прави с тях", заяви Ерменков.
В петък бившият енергиен министър Румен Овчаров заяви, че 80% от оборудването за АЕЦ "Белене" вече е на площадката, която е предвидена за изграждането на централата, но условията за съхранение не са добри. Според Румен Овчаров това може да е основание за руската страна, която е конструктор на оборудването, да го определи като негодно за влагане в ядрена централа. Бившият енергиен министър посочи още, че в България също има експерти, които да извършат консервацията на оборудването и не е нужно да чакаме преговорите с руската страна.
Всички правила за съхранение и охрана на оборудването на площадката на АЕЦ "Белене" са спазени, каза вчера министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ. По думите й за консервацията на оборудването ще се ползват услугите на български специалисти под надзора на руската страна. Министърът каза още, от руската страна имало препоръки за съхранението. През миналата седмица след разговори с представители на "Росатом" Петкова обяви, че предстои България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене".
В края на миналата седмица Теменужка Петкова почти беше принудена да депозира в НС, и то след изтичане на заявения срок, отговор на парламентарно питане от Ерменков. Той й зададе въпроса: Какви действия възнамерявате да предприемете по отношение на вече заплатеното оборудване за АЕЦ "Белене"".
От отговора става ясно, че все още властта не знае какво ще прави с оборудването. Министърът пише, че през декември миналата година МС е одобрил доклад на Петкова за необходимостта от предприемане на действия за рационално използване на изградената инфраструктура и материална база на площадката, както и на придобитото оборудване. Правителството възлага на Петкова в срок от три месеца да организира изготвянето на технико-икономически и правен анализ, свързан с възможностите за използване. След това БЕХ сключва договор с БАН за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката, като част от нея е и темата за оборудването. Десет месеца по-късно обаче Петкова продължава да няма отговор на въпроса какво ще се прави с оборудването, защото чакала изготвянето на доклад от БАН по въпроса.
Междувременно вчера пред ТВ Европа енергийният експерт проф. Атанас Тасев съобщи, че е готов финалният доклад на експертите от БАН за бъдещето на проекта. Един от изводите, е че след 10-15 години в региона ще има необходимост от строежа на нови ядрени мощност заради дефицит на електроенергия.

 

Тъпото, пенсионирано

Тъпото, пенсионирано старче-чиновниче с истърканите ръкавели се пише на всяко гърне мерудия и е пределно ясно, че то е винаги в будна кома, което личи по реакциите му по статиите. Току що появили се новите статии и то бърза, като пуле пред майка си, да се изака по тях, иначе няма да му плащат герберастките господари.

Що се отнася до БСП ясно се вижда, че тя повдига възлови въпроси, а не се занимава с простотии и битовизми, като ГЕРБ.

Когато народът прогледне и БСП управлява, тогава ще се решават стратегическите проблеми на България. Дотогава герберастите ще пълнят от пусто в празно!
Ние не бързаме и търпеливо ще изчакаме потъването на ГЕРБ в канализацията, както стана със СДС и НДСВ.

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"