25 Април 2024четвъртък08:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политици се обединиха за обща европейска отбрана

Бойко Борисов прозря военен съюз между Индия, Китай, Русия, Иран и Турция

/ брой: 203

автор:Павлета Давидова

visibility 60

Необходимостта от обща европейска отбрана обедини президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министъра на отбраната Красимир Каракачанов и председателя на БСП Корнелия Нинова. Всички те се включиха в първата част от конференцията "Заедно в сигурността", която се проведе вчера в София и бе организирана от лидера на ПЕС Сергей Станишев.
Заради непредвидимата среда на сигурност Европа не може да си позволи да разчита на военната мощ на други субекти, смята Радев. Според президента, ако искаме силен ЕС, трябва да работим за изграждане на интегриран отбранителен капацитет. Той приветства извеждането на интегрираната отбрана като основен приоритет, за да може тя да получи необходимото развитие на европейско ниво. Радев посочи, че годишните загуби, които търпи ЕС заради фрагментацията на отбранителната индустрия, са между 50 и 100 млрд. евро. Според него избраният от ЕС подход към обща отбрана чрез генериране на отбранителни способности и интегриране на изследователските структури, ще доведе до обединяването на индустрията и на европейския отбранителен капацитет в бъдеще. Радев смята, че бъдещите европейски сили не могат да заместват НАТО, а само да го допълват.
Станишев обяви, че близо 70% от европейските граждани искат обща отбрана. Според него ЕС традиционно е мека сила, което е огромно предимство и уникална черта, която трябва да се опази и развива. "Системата на сигурност се промени драматично в нейния център и особено по периферията на Европа - бежанци, терористични заплахи, кибератаки, навлизане на терористи на нейната територия. Това изисква европейска интеграция в отбраната, защото НАТО не е предвидена като организация да решава точно тези проблеми", обясни лидерът на ПЕС. Той добави, че ЕС дава разхищава средства - заделя много за отбрана, но ефективността е едва 15%.
Военният министър Красимир Каракачанов също приема, че може да има обща европейска армия. Според него това е възможно, ако в Брюксел се говори по-малко, ако ЕС или определени фактори се откажат от Съюз на две скорости. Той подкрепя и сътрудничество във военнопромишлената област, ако в проекта бъдат включени и малки страни като България "в справедлив, отворен принцип".
"Само допреди 6 месеца на Европейския съвет дори френският президент Еманюел Макрон беше против общата европейска отбрана. Тогава предложих ЕС като цяло да влезем и да станем член на ЕС, но за няколко месеца претърпяха всички доста метаморфози, защото видяха огромна заплаха и нови военни съюзи, които военните си дават прекрасно сметка какво означава военен съюз Индия, Китай, Русия, Иран, Турция. Какъв отбранителен съюз ще има срещу това, ако това стане и се изпусне дипломацията, и дойде време на военните да го решават. Само брутният продукт на тези държави е по-голям от брутния продукт на Г-7", изненадващо заяви Бойко Борисов. Щом слагаме тази тема отбрана и почваме всички да говорим, че явно ни е страх, Европа очаква отнякъде нападение, смята той. "Поколенията са забравили какво е война. Европа не е подготвена. Тези държави, които са готови за война, при тях човешкият фактор не съществува или е пренебрежимо малък. Ние сме най-хуманните. В Европа един войник да загине е трагедия", констатира той. Аз съм убеден, че освен всичко, ако имаме газопроводи, ако си изградим нови ядрени мощности - там, където има газопроводи и тръбопроводи, там войни няма, продължи премиерът.
Като общи заплахи за Европа Корнелия Нинова посочи конфликтът в Сирия и последвалата миграционна вълна, тероризмът и кибератаките. Според нея ЕС трябва да намери общи решения и общата европейска отбрана е част от това. Приносът в общата политика обаче не бива да е за сметка на националния интерес. Нинова подчерта, че България трябва да се възползва от общия отбранителен фонд, който предлага възможности както за индустриално развитие на отбранителната промишленост, така и за иновации и технологии.


Борисов слушаше с видимо отегчение

снимка БГНЕС


Отново разнобой за въоръжаването на българската армия

Президент Румен Радев за пореден път призова за модернизация на армията. Той подчерта, че няма как да се включим в общоевропейска отбрана, ако не може да защитим останалите. В свят, в който глобалните играчи развиват своята военна мощ, не можеш да останеш само с инструмента на "меката сила", заяви той. "Проблем е нашето собствено отношение към проблемите на сигурността - дали ще инвестираме в нашата сигурност, за да гарантираме собствения си суверенитет, или защото така искат или ни налагат нашите съюзници и партньори", предупреди Радев. Той добави, че са необходими усилия към преодоляване на технологичната бездна между нас и съюзниците ни. Президентът посочи, че трябва да се прецени какъв е пътят на новата техника, какви ресурси са нужни и едва тогава да се реши въпросът с ремонтите на старата. Той призова за повече финансиране за научни изследвания за нови отбранителни технологии.
"Ако считаме, че ще има война и ще се готвим за такава, трябва да преориентираме държавата в такива условия. Въоръжение, армия, пари насочваме в тази посока. Но те не могат да стигнат за всичко. Ако това е консенсусът, действаме по тази тема. Иначе милиард за това, за онова, доходи, доходи", тросна се Бойко Борисов. Красимир Каракачанов смята, че трябва да се избира между модернизация или мотивация на служещите. Министърът се похвали, че за първи път от 2013 г. се мислело за увеличение на заплати. Той отново защити тезата си, че новите машини не са достатъчни да гарантират сигурността ни и трябва да се поддържа "където е възможно, за съществуващата техника".
За Корнелия Нинова човешкият ресурс трябва да е на първо място. БСП настоява за нова нормативна база, както и цялостен преглед на състоянието на отбраната. Нинова заяви, че е необходим баланс, защото и трите рода войски имат нужда от модернизация. Това трябва да бъде разпределено във времето, за да не натоварва страната, а правителството да може да решава и други проблеми.
Сергей Станишев смята, че ако не модернизираме армията, никой няма да иска от нас сътрудничество за европейска сигурност. "В отбраната трябва да бъдем инициатори и двигатели, да увеличим способностите на българските въоръжени сили, да положим усилия отбранителната индустрия да заработи", заключи той.

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ