Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Срамна статистика, нагла стъкмистика

Ростислава Иванова

17. Октомври 2017 , брой: 203   882   1До болка сме наясно, че сме най-бедните в Европа. Ама боли и ни е срам, когато Брюксел мине не мине ни го припомня чрез негативни класации - единствените, които България успява да оглави. А последната, братя, е от срамна по-срамна. Според нея страната ни е "отличник" на ЕС по показател население в риск от бедност и социално изключване. Данните на Евростат, изпратени надлежно от нашето НСИ, сочат, че от мизерия са заплашени 40,4% от българите, при средно за ЕС 23,4%. Това ще рече, че всеки четвърти гражданин на измъчената ни родина е потенциално заплашен да стане бедняк в обозримо бъдеще. В случая попада и голяма група работещи хора, които все пак вземат някаква заплата. От тежка мизерия пък е заплашен всеки трети българин, ще рече да стане клошар и да започне да рови по кофите.
За 11 години членство в ЕС не се оправихме, ами не отлепихме и от дъното. От години си казваме, че по-лошо от това няма, а то все се задълбочава. Сякаш изпълняваме национален план да дълбаем все по-дълбока дупка в дъното.
На фона на тази злощастна реалност някак парадоксално, нагло и дори комично (според гледната точка) звучи поредната хвалба на властта в лицето на Агенцията по заетостта.
Видите ли, безработицата у нас продължавала да се топи и спаднала до нищожните 6,5% и че по този показател удряме в земята дори старите западни демокрации. Може пък за трудова заетост стъкмистиката на Борисов да брои и ровенето в кофите (като разделно събиране на отпадъци), че и просията в градовете (като тротоарен отдих за бездомниците след изнурителен ден в боклуците).
Като стана реч за хвалбите на Борисов, нe ще пропуснем и мантрата с невъобразимия ни икономически възход от 3,9%, с който направо тръшнахме в земята западноевропейските демокрации, които се борят да натаманят 3%. Тази истина, братя българи, е опашата лъжа! Поредната фалшива новина, разпространявана от ГЕРБ. Защото най-добрата лъжа по правило е онази, гарнирана с полуистина. В случая се пропуска малката подробност, че ръстът ни не иде от производителност с добавена стойност, а от струпани в даден момент евросубсидии, които обаче после секват. Пропуска се и голямата подробност, че държава, която само консумира и разчита да живее от услуги, няма друга посока освен надолу в пропастта. Това пък е в резултат на известния факт, че бизнесът не ще да инвестира в производство, защото средата е лоша, корупцията е страшна, а правосъдието калпаво.
И ако някой посмее да ни критикува, че сме негативни и не отчитаме успехите на Борисов, само ще му изброим няколко съвсем горещи новини от социалната действителност в България. При това без коментар: Поредна болница затваря, хората в Поморие няма къде да се лекуват. Кой го позволи? Хиляди шивачки в Гоце Делчев протестират срещу експлоатацията на западен инвеститор. Кой му позволи? Оптимисти, кажете!

 

Вижте само часовете от сега

Вижте само часовете от сега назад когато П.П. - тъпото е писал своите дрисканици и ще разберете, че то горкото старче сън не спало да се изака под статиите.
Инфантилност било, нихилизъм било. Старчето от татовото време е свикнало да вика само "ура" и се се чупи в кръста, като един известен фашист - ритнал вече кросното!
Що си не гледаш бабата, ако е жива бе, старче мухлясъло и изглупяло! Не се напъвай много, че току си ритнал сандалите! Ще ни бъде мъчно и скучно без твоите тъпотии!
Няма да има кой да ни развеселява бе, тъпунчо!

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"