26 Април 2024петък18:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Четиво

Издателство "Лист" отбелязва 80-годишнината на Том Стопард с "Аркадия"

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 20

Пиесата-шедьовър "Аркадия" от Том Стопард, тачен като "най-великия жив драматург на Великобритания", вече е в българските книжарници. 24 години след написването й тя излиза у нас в превод на Иглика Василева и с емблемата на "Лист". Стилната корица на изданието е дело на Кирил Златков.
И авторът, и заглавието са добре познати у нас. През 2001 г. режисьорът Галин Стоев постави "Аркадия" на сцената на Народния театър и спектакълът му спечели "Аскеер" за най-добро представление. Публиката извън театъра вече беше чувала името на Том Стопард покрай "Влюбеният Шекспир" - британският драматург е съсценарист на филма и заедно с Марк Норман спечели "Оскар" за работата си през 1998-а.
Когато "Аркадия" излиза от печат във Великобритания, Том Стопард е на 56 години. По онова време вече е написал 27 театрални и десетина радиопиеси. След нея въображението му ще роди още 8 текста за поставяне на сцена, както и забележителни сценарии, но в центъра на цялото това изобилие ще остане именно "Аркадия". Самият автор я определя като най-значимото си произведение.
Мнозина казват, че "Аркадия" е повече пиеса за четене, отколкото за гледане, защото на книга читателят може по-добре да улови нюансите в бляскавия диалог, да се наслади на остроумните реплики, на подтекста и на сложните извивки на фабулата.
Пиесата е в две действия, всичко се случва в салона на старото имение Сидли парк в Дарбишър. През април 1809 г. в него седят 14-годишната лейди Томасина Къвърли и нейният учител Септимъс Ходж. В същата стая, но 180 години по-късно, разговарят писателката Хана Джарвис и критикът Бърнард Найтингейл, пристигнал да разкрие скандала, разиграл се тук при гостуването на лорд Байрон.
В тези две паралелни истории - от началото на XIX век и от края на XX век, авторът е заложил множество интелектуални капани - скрити философски и литературни цитати, математически и научни препратки.
С отпечатването на "Аркадия" издателство "Лист" отбелязва 80-годишнината на колоса в драматургията. Сър Том, както мнозина се обръщат към него от двайсет години насам заради рицарската титла, дадена му от кралица Елизабет II, посрещна рождения си ден на 7 юли в отлично здраве и компания от 500 гости. И с идея за нова пиеса.



Само факти


- Том Стопард е роден в Злин, Чехословакия, като Томаш Щрауслер.
- През 1939 г. семейството му бяга от нацистите и се преселва в Сингапур.
- По време на Втората световна война баща му загива в японски плен.
- След смъртта на бащата семейството поема към Индия, след което се установява във Великобритания.
- Сред най-значимите пиеси на Стопард са също "Розенкранц и Гилденстерн са мъртви", "Истинското нещо", "Брегът на Утопията" и др.
- Сценарист е на "Бразилия", "Ултиматумът на Борн", "Империя на слънцето".
- Макар името му да не се появява като сценарист в надписите на "Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на Ситите" и "Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход", Том Стопард играе ключова роля в създаването на диалозите.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ