29 Март 2024петък10:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Право, куме, в очи...

Дайте памперси

/ брой: 204

автор:Светлана Михова

visibility 2183

Той приемал темата с прискърбие. Тя дори е зловеща. Защото става дума за война. А той - премиерът, известен със силния си инстинкт за самосъхранение, знае, че освен всичко темата изисква смелост да вземаш решения и да поемаш отговорност за тях. Запасът от подобни качества обаче у българския политически елит е твърде оскъден. Това пролича тези дни на дискусия под мотото "Заедно в сигурността, ролята на България в общата европейска отбрана".
Как да вземат решения горките, как да поемат отговорност, като държавата ни е насадена в съюзи, в които и по обективни, и субективни причини няма нито думата, нито силите. Може единствено, както Бойко сам от време на време признава, да чака да се изкажат големите от Вашингтон и Брюксел. Неприятно става положението, обаче, когато и те започнат да се карат помежду си и не знаят кой път да хванат. Дотам се докараха напоследък и ЕС, и НАТО, в които имаме честта да членуваме. Какво остава на Бойко и компания да правят? Вдигат рамене и задават най-българския въпрос: "А какво да кажем, ние с гайдите?" Ами, няма какво. Оплитат се в общи фрази. Премиерът, като най-практичен и предпазлив, заръча на военното началство "да направи план, да каже каква война ще водим, как да ги посрещнем, откъде ще дойдат". Сигурно е имал предвид враговете и техните ракети.
Участниците във въпросната дискусия се изпъчиха по байганьовски - ще стягат редиците, ще търсят пари за отбрана. Но понеже сами не можем, ще искаме от силните в Европа да стискат здраво единството, че както е тръгнало, не само ЕС, но и светът отива на зле, констатира Бойко. За прословутото единство най-много плачат левите в Европа. Откакто то взе да се пропуква, те започнаха наред да губят избори - Франция, Германия, Австрия. Може би това е причината дискусията да се свиква по инициатива на председателя на ПЕС Сергей Станишев. Той изтъкна аргумента, че 70 на сто от европейските граждани искали обща европейска отбрана и политиците трябвало да отговорят на очакването. Сети се. Европейците отдавна искат много други неща, които политиците се правят, че не забелязват. Вижте си изборните резултати, господа от политическия олимп.
Да напомним какво се случи с прекия до неотдавна началник на Станишев - бившия вече шеф на Европарламента Мартин Шулц. Той напусна поста си, за да оглави социалдемократите в Германия и да ги поведе към победа. Доведе ги до провал. Защото не чуваше какви са настроенията на левия гласоподавател. Защото лидерите на традиционната европейска левица загърбиха собствения си електорат и се стиснаха в прегръдка с традиционната десница.
Размиха социалните граници в момент, когато хората обедняват и т.нар. средна класа се топи. Не беше ли "другарят" Шулц пръв сред първите, които призоваваха за санкции срещу Русия в момент, когато дори едрият германски бизнес настояваше за обратното? Не подкрепяше ли с две ръце умопомрачителната акция на Меркел с имигрантите в момент, когато европейците пропищяха и заплатиха с цената на стотици жертви?. Отвратиха се от "традиционалистите" в политиката и се обърнаха към десните популисти. Възседналите върховете на властта не обръщат внимание на причините, а вдигат лозунги срещу последиците.
Сега ни се предлага да се стягаме за обща европейска отбрана срещу всички злини и опасности, предизвикани с активната помощ на общоевропейското ръководство. Кой изсипа бомби над Белград? България в лицето на тогавашната управляваща десница не ръкопляскаше ли? Президентът седесар Стоянов не отвори ли зелен коридор на американските бомбардировачи? Какво свърши НАТО в Ирак? И ние се вписахме в общия "износ на демокрация", така че държавата днес на практика я няма. Не беше ли правителството на Бойко, което прати фрегатата с легендарното име "Дръзки" да се петни в операцията срещу Либия? И тази държава вече я няма. Затова пък имаме тероризъм без граници.
Сега премиерът хленчи, че не знае кой е врагът. Как да не знае, когато Брюксел от години вая образа му. Казва се Русия. А сега, нека Станишев и компания направят проучване колко процента от българите искат да воюват срещу нея, пък тогава да бистрят как и срещу кого ще се въоръжават. Ракетите в Крим били насочени срещу нас, досети се Бойко, навлязъл в темата на дискусията. Не се лъже. Но затова много акъл не се иска. Путин отдавна предупреди всички натовци, че с приближаването си към руските граници се превръщат в мишени.
Щом държавата ни е малка и ние - дребни, наистина трябва да гледаме какво правят по-големите. Когато Тръмп неотдавна прати нов контингент в Афганистан, първото, което поискаха войниците му на бойното поле, беше допълнително тоалетна хартия. Българският войник никога не би паднал дотам. Но елитът очевидно е в незавидно положение. Ако наистина мисли прагматично, на първо време вместо за военна техника, нека се погрижи за себе си. Да направи обществена поръчка за повече памперси. Това поне би било пример за миролюбие и грижа за околната среда.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 553

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 540

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 546

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ