Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

А НАТО-то?

Георги Георгиев

18. Октомври 2017 , брой: 204   701   0Всички водещи политици в страната заявиха във вторник, че нямат нищо против, а някои дори са твърдо "за", създаването на обща европейска отбрана и дори на обща европейска армия. Поне това стана ясно от изказванията на президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов и организатора на дискусията за бъдещата отбрана на Европа - лидера на ПЕС Сергей Станишев. Върховният главнокомандващ бе твърдо за създаването на общоевропейска армия. Премиерът имаше много мисли по международното положение. Някои бяха откровени бисери, например причисляването на Турция към военен съюз с Русия. Но Борисов също принципно не отхвърли идеята. Какво обаче се крие зад нея, това май никой точно не знае.
Създаването на нови отбранителни структури неизбежно поставя въпроса за бъдещето на НАТО. Какво става с тази организация? Как е възможно да има две паралелни военни, наднационални структури, съществуващи на една територия, включващи едни и същи държави? Това е нонсенс и ако подобно нещо се случи, то ще доведе до неизбежното маргинализиране на едната структура.
НАТО е САЩ. Всички знаят това. Няма никакъв Алианс без американците. Ролята на НАТО е да бъде военният съюз, ръководен от САЩ, който да легитимира военното присъствие на американците в страните от Западна Европа. В Източна Европа, ако обърнете внимание, те се намират на базата на двустранни договори, както е в българския случай. Европейските отбранителни структури не се харесват на американците. Те ще ерозират тяхното върховенство във военните дела на континента. Независимо какво ви говорят сега политиците, крайната, логична цел на подобно начинание би трябвало да бъде създаването на военни сили на ЕС, което се вписва и в плановете за по-нататъшна интеграция на държавите от съюза. Американците стават излишни. Не може да има двама началници в една армия. Заради това те ще работят срещу подобна идея. Включително ще използват клиентите си от Източна Европа.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"