19 Април 2024петък10:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ескалира напрежението в Ирак

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 27

Часове след като пое пълен контрол над град Киркук, иракската армия съобщи, че е завзела всички петролни кладенци около оспорвания от Багдад и Иракски Кюрдистан град, предаде Ройтерс. Войниците поеха контрола над нефтените залежи в Бай Хасан и Авана северозападно от Киркук, на броени километри от териториите, които формално са част от Иракски Кюрдистан.
Според въоръжените сили, изпратени от Багдад, под тяхно управление са всички петролни ресурси на държавната Северна петролна компания. Кюрдските бойци започнаха изтегляне и от други богати на петрол райони като Ханакин, близо до границата с Иран, но отвъд територията на Иракски Кюрдистан.
В понеделник иракските сили за пръв път влязоха в Киркук, а премиерът Хайдер ал Абади обяви, че операцията на север цели да "защити единството на страната, в която има опасност от разделяне" заради референдума в Иракски Кюрдистан. Жителите на Киркук също участваха в допитването, в което 90% от избирателите подкрепиха независимостта на управлявания от кюрди район.
Иракски Кюрдистан спечели с кръв град Киркук, когато през 2014 г. влезе в сражение с джихадистите на "Ислямска държава" и ги изтласка на юг. Този септември контролираният от кюрдите град се включи в инициирания референдум за независим Кюрдистан въпреки протестите от страна на Багдад. Киркук бе и най-голямата гаранция за икономическа независимост на кюрдския регион.
Президентът на Кюрдистан Масуд Барзани призова в телевизионно обръщение кюрдските фракции да избягват гражданска война.
Управляващите в Иракски Кюрдистан възнамеряват да потърсят помощ от всички постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН в опит да защитят каузата за независимост на автономната територия. Това обяви по-рано пред руския вестник "Известия" официалният представител на автономията в Русия Мустафа Данара. По думите на Данара най-важна ще е визитата в Русия. Москва се въздържа от налагане на натиск върху кюрдските власти, тъй като смята, че "проблемите между кюрдските и иракските власти в Багдад трябва да бъдат решени чрез конструктивни преговори".
Междувременно Турция обяви, че е "готова на всякакво сътрудничество, за да се приключи присъствието на ПКК на иракска територия". Има се предвид забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).
САЩ изразиха силно безпокойство от насилието в Киркук и призоваваха всички страни да възстановят спокойствието. Припомняме, че влиятелният сенатор-републиканец Джон Маккейн с твърд тон заплаши Багдад за неговата военна операция срещу кюрдите.
Заради ескалацията на напрежението в Северен Ирак, цените на петрола през последните три седмици държат най-високи нива.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 595

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 491

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ