20 Април 2024събота19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Взривиха най-известната журналистка в Малта

Новите разкрития на Дафне Галиция разобличават далавери на високо ниво

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 599

Журналистката, която ръководеше разследването на "Панамските документи" за корупция в Малта, бе убита в понеделник, съобщиха световните информационни агенции. Тя е може би най-известната разследваща журналистка в островната държава.
Дафне Галиция е загинала в понеделник следобед, след като под нейната кола "Пежо" е била поставена бомба. Автомобилът е напълно унищожен при експлозията.
Никой не е поел отговорност за бомбената атака.
Блогърката, чиито статии често привличат повече читатели от всички вестници в страната, наскоро беше описана от сайта "Политико" като "жената "Уикилийкс". Нейната разследваща журналистика доведе до разкриване на тайни от подземния и политическия свят. Последните й разкрития бяха насочени към премиера на Малта Джоузеф Мускат и двама от най-близките му съветници, които са свързани с офшорни компании. Компаниите пък се свързват с продажбата на малтийски паспорти и плащания от правителството на Азербайджан.
Президентът на малката държава Мари-Луис Колейро Прека призова за спокойствие.
"В такива моменти, когато страната е шокирана от такъв подъл акт, призовавам всички да мерят думите си, да не съдят и да покажат солидарност", призова тя.
След парламентарните избори това лято коментатори изразиха опасенията си от връщане на политическото насилие, засегнало Малта през 80-те години на XX век.
В съобщение премиерът Мускат осъди "варварската атака", подчертавайки, че е поискал полицията да се свърже с колегите си от други държави, за да установят и задържат извършителите. Мускат по-късно обяви в парламента, че служители на ФБР ще помагат при разследването.
Според местни медии Галиция се е оплакала пред полицията преди 15 дни, че получава смъртни заплахи.
Журналистката публикува последния си блог в 14,35 часа в понеделник. Убийството до дома й е станало малко след 15,00 часа.
Галиция, която се смята, че няма политически пристрастия, разследва редица неща - от банки, замесени в пране на пари, до връзки на мафията с онлайн хазарта в Малта. През последните две години тя предимно разкриваше информация, свързана с "Панамските документи". Синът на 53-годишната Галиция, Матю Галиция, е журналист, който също работи по същата сага. Той обвини министър-председателя на страната Мускат, че е "замесен" в жестокото убийство. В емоционален текст във фейсбук Матю написа, че премиерът е напълнил кабинета си с мошеници и е създал култура на безнаказаност, превърнала Малта в "остров на мафията".
Блогът на Дафне Галиция бе толкова популярен и влиятелен, че допринесе за избухването на политическа криза, когато тя обвини съпругата на премиера Джоузеф Мускат, че използва фирма параван в Панама, в която са били внесени суми от семейството на президента на Азербайджан. Мускат отрече да е нарушавал закона и свика предсрочни избори през юни, които бяха спечелени от неговата Лейбъристка партия.
Европейското издание на "Политико" неотдавна включи Каруана Галиция в списъка си на 28 души, които "формират и разтърсват Европа". Сайтът я нарече "блогърка фурия" и заяви, че тя сама върши работа колкото целия "Уикилийкс" с разкритията си за корупция и шуробаджанащина.
Посещенията на създадения й през 2008 г. блог понякога достигаха 400 000, което е почти колкото населението на Малта. Постовете на тази блогърка често пъти имаха повече читатели от всички малтийски вестници взети заедно. Статиите й бяха трън в очите на политическото ръководство и хората от престъпния свят с влияние в най-малката страна членка на ЕС.
Нападението шокира Малта и бе осъдено от лидерите на ЕС, включително от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, пише в. "Ню Йорк таймс".
А основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж обяви, че предлага 20 000 евро награда в замяна на информация, която би могла да помогне за разкриването на отговорните за убийството на разследващата журналистка.
"Обзе ме ярост, когато научих, че малтийската журналистка и блогърка Дафне Каруана Галиция е била убита близо до дома си с помощта на бомба. Предлагам награда от 20 хиляди евро за информация, която ще помогне да бъдат осъдени убийците", написа Асандж в туитър.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ