29 Март 2024петък16:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Правната комисия против 10-годишната давност на дълговете

На съдебен процес срещу длъжник ще се дава ход след три залепени на вратата му призовки

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 17

Правната комисия в парламента не е подкрепила за второ четене предложението за законови промени, с които да се ограничават правомощията на частните съдебни изпълнители и монополите. Това обяви вчера омбудсманът Мая Манолова. С измененията трябваше да се сложи край на така наречените "вечни длъжници", като се въведе 10-годишна абсолютна давност за дълговете. Сега у нас има въведени три и петгодишна погасителна давност, която обаче не е абсолютна. С всяко едно действие на кредитора, било то със завеждане на съдебно дело, било то с изпълнителното производство и с всяко действие на съдебния изпълнител, тази давност се прекъсва и започва да тече отново.
Парламентът заседава вчера извънредно за разглеждане на промени в ГПК, изготвени от четири парламентарни групи - ГЕРБ, БСП, "Обединени патриоти" и "Воля". Народните представители, които заседаваха около 3 часа, приеха на второ четене, че възможност за започване на съдебен процес ще се дава след три залепени на вратата на длъжника призовки, които ще се приемат за редовно връчени. Констатация, че ответникът по делото не може да бъде намерен на посочения адрес, ще става с три посещения от поне седмица между тях. Това няма да важи обаче, когато са събрани данни, че ответникът не живее на адреса, след справка от домоуправителя или от населеното място. Депутатите одобриха още, че, когато в продължение на месец ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят ще залепва уведомление на вратата или на пощенската кутия. Освен това съдът служебно ще проверява и местоработата на ответника и ще може да разпорежда връчване по местоработата.
Депутатите приеха и промени, според които за предявените с една молба искове в защита на един интерес се събира една държавна такса върху защитавания интерес, независимо от броя на ответниците. Депутатите решиха за предявените с една молба искове в защита на различни интереси минималната такса да се събира от всички интереси.
"След приемането на новия ГПК от 2008 г., се случват доста нелогични неща, като това - човек да се събуди с изпълнителен лист в пощата си, без дори да знае, че някой някога го е съдил. Друг сериозен проблем е, че някои хора искат да си платят задълженията, но не намират начин поради липса на банкова сметка", заяви по-рано вчера народният представител от БСП за България Крум Зарков по БНТ по повод промените, които касаят заповедното производство и съдебното изпълнение срещу длъжници. По думите му друг сериозен проблем е, че някой човек дължи няколко стотин лева, а се озовава с такси за няколко хиляди лева. Той каза, че в законопроекта на БСП акцентът е паднал върху интересите на банките, като кредитор, тъй като те са по-силният субект във взаимоотношенията с длъжниците, а трябва да има баланс.
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ