25 Април 2024четвъртък20:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нова схема на шуробаджанащина в Раднево

Кметът и съпругата му, кметски наместник, са в конфликт на интереси

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 3136

Нова схема на шуробаджанащина разкриха вчера от БСП. Кметът на Раднево Теньо Тенев и кметският наместник на село Рисиманово Светла Василева Тенева са съпруг и съпруга.  Сватът на градоначалника Георги Славов е назначен в общината като поддръжка на общинската собственост. Сватът на зам.-кмета Димитър Желев пък е снабдител.   
Вярно е, че съпругата на кмета на Раднево е кметски наместник, но не е назначена от мъжа си, а през 2004 г., оправда се вчера старозагорският депутат от ГЕРБ Емил Христов пред журналисти в НС. По думите му тя е назначена от бившия кмет Нончо Воденичаров и оттогава не е сменяна. Според Христов това не може да се приеме като укоримо поведение.
По-късно от Антикорупционния фонд съобщиха, че са сезирали Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) за потенциален конфликт на интереси. В сигнала е записано, че става дума за кмет на общински център и кметски наместник от същата община, които са в съпружески отношения. Ситуацията е възникнала след избирането на кмета на последните местни избори през 2015 г., като кметският наместник е назначен преди това.
Заради етичните правила на фонда имената на двамата са заличени от подадената декларация съгласно Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
ДУМА видя, че на сайта на общината фигурира декларация, подадена от Светла Тенева на 27 януари 2009 г. Няма нова декларация, в която тя да оповести възникналата ситуация след местния вот през 2015 г. Съгласно закона такава се подава при промяна на обстоятелствата, от която се приема, че би възникнал конфликт на интереси при изпълнение на задължението. Декларацията трябва да се подаде в 7-дневен срок от избирането или назначаването на свързаното лице. Парадоксално е, че на сайта на община Раднево изобщо липсва декларация от кмета Теньо Тенев. Тя е задължителна по закон и той би трябвало да е обявил, че е в съпружески отношения с наместника на Рисиманово, чийто пряк работодател е.
Законодателството в случая е категорично, че лице, заемащо публична длъжност, няма право да изпълнява контролни или разследващи функции или да налага санкции в частен интерес при положение, че именно кметът е работодател и ръководител на кметските наместници.
В правомощията на кмета е решението дали едно лице ще продължи да осъществява функциите си на кметски наместник или ще бъде освободено от заеманата длъжност. Според закона за местното самоуправление кметските наместници продължават да изпълняват функциите си и след изтичане на срока на мандата до освобождаването им от новоизбрания кмет на общината. Те могат да бъдат освободени предсрочно без предизвестие от кмета на общината.
Антикорупционният фонд смята, че е важно КПУКИ да изясни дали в тази ситуация кметът на общината не действа в конфликт на интереси по отношение на свързаното с него лице.



Това е единствената декларация от Светла Тенева, която фигурира на община Раднево
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ