19 Април 2024петък09:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политиците не се разбраха за антикорупционния закон

Румен Радев няма да свиква КСНС, докато не започнат да изпълняват вече взетите решения

/ брой: 204

автор:Павлета Давидова

visibility 24

Не успяхме да постигнем съгласие относно ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаването на неговото ръководство. Това обяви президентът Румен Радев след продължилия 4 часа Консултативен съвет за национална сигурност. За втори път той събра политическия и военния елит на КСНС, посветен на антикорупционните мерки, след като преди седмица управляващите провалиха кворума преди изготвянето на обща позиция. От думите на държавния глава стана ясно, че КСНС е останал разединен спрямо предлаганите от ГЕРБ и БСП промени. Този път всички участници в заседанието застанаха зад Радев на обичайния брифинг.
Постигнато е съгласие за основните насоки в работата на държавните институции в борбата с корупцията - прилагане на комплексен подход, който да се концентрира върху прилагането на наказателната отговорност, ефективни институции и механизми за превенция и противодействие на корупционните практики, независимост на органите, които проверяват за корупция, от разследваните корумпирани лица. КСНС приема, че са необходими промени в НК относно корупционните престъпления, за да се обхванат проявите на корупция не само в публичния, но и частния сектор. Новият закон трябва да регламентира всеобхватни мерки в превенцията и отнемането на имущество, натрупано по незаконен начин, и своевременното разследване на престъпления, добави президентът.
"Корупцията не може да бъде преборена само с превенция и имуществени мерки. Сега въпросът е в ръцете на българския парламент и предстои да видим колко техните решения ще отчетат постигнатото на днешното заседание и очакванията на хората", заяви държавният глава. Той изрази надежда, че НС няма да подходи конюнктурно и с оглед на лични и партийни интереси.
Стана ясно, че Радев е предложил две допълнителни точки към обединените предложения, те обаче не са били приети. "Искам още веднъж да подчертая своето виждане, че наистина е необходимо независим разследващ орган, който да подпомага и да разкрива, пресича и разследва корупционни схеми, да работи за реализирането на наказателна отговорност, защото дълбоко в себе си не вярвам, че корупцията може да бъде преборена само с имуществени декларации и борбата с нея да се задоволява с мерки за превенция. Разбира се, те са важни, но тук говорим за всеобхватност. Необходими са и много други неща", обясни той.
Президентът подчерта, че Съветът от 30 май е пример за прецедент за консенсусни мерки, които не са претворени в политики. "В уважаващите себе си държави политиците са тези, които изискват от военните да имат способности, за да отстояват суверенитет, а не обратното. Затова наистина, уважавайки този КСНС и запазвайки неговата роля и място в обществения дебат, следващи такива съвети на тема национална сигурност ще има, когато видим реални стъпки в изпълнените решения на предишния. Надявам се решенията на този Съвет, приети с консенсус, да бъдат отчетени", заяви Радев.



Нинова:  Политическата класа нe иска да се бори с корупцията, защото е част от нея

Политическата класа няма истинско желание да се бори с корупцията, защото е част от нея. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след приключването на КСНС. Тя съобщи, че президентът е предложил в общата декларация текст, в който се казва, че се създава нов и независим орган, който да се занимава с разследване на корупционни престъпления. Нинова уточни, че Румен Радев е предложил в него да има баланс на институциите. И двете предложения са получили само два гласа - нейния и на държавния глава, а срещу тях са били останалите 12 участници в КСНС. Нинова смята, че гласуването е показало как ще бъдат решени двата спорни въпроса.
"Единен нов орган, който да разследва корупцията, очевидно няма да има. Оттук нататък отговорността е на управляващите, които ще приемат в парламента създаването на орган, който само да проверява декларацииУ, обясни Нинова.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ