26 Април 2024петък18:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Политика за българите зад граница иска общността ни в Унгария

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 17

На среща с вицепрезидента Илияна Йотова в Будапеща наши сънародници в Унгария поискаха национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа насоченост. Визитата й там бе по покана на българската общност в Унгария и се осъществи в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство 19 октомври. Тя предаде на сънародниците поздрави от президента Румен Радев с пожелание да бъдат сплотени и да запазят България в сърцата си.
Йотова отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна за нея. "От особена важност ще бъде изучаването и запазването на българския език в страните с исторически български общности, както и гарантиране правата на сънародниците ни там", каза тя.
Д-р Данчо Мусев, председател на организацията, изрази надежда, че българската държава ще се ангажира целенасочено с проблемите на сънародниците ни зад граница. Ще бъде добре да се промени мисленето за създаването на такава политика и тя да не се прави "на парче", а да се вземе пример от унгарските институции, посочи Мусев.
Говорителят на българската общност в местния парламент Симеон Варга поиска по-активно участие на София в реализацията и отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство.
Сънародници настояха държавата да съдейства за възстановяване на българското училище "Христо Ботев" в Будапеща, закрито през 2011 г., и искат в Унгария да бъдат командировани български начални учители.
Йотова увери, че ще продължи да работи за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. Вицепрезидентът и представителите на организацията дискутираха инициативата за осигуряване на възможността българските деца от чужбина да държат българска матура, каквато държат учениците в България.
"Ще продължим да работим за създаването на интернет платформа, чрез която всички наши сънародници, които не живеят в България, да могат да получават и обменят информация по важни за тях въпроси", посочи тя.



Вицепрезидентът Илияна Йотова посети българската църква в Будапеща "Свети Кирил и Методий" и подари на храма икона на светите братя
Снимка БГНЕС

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ