26 Април 2024петък07:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нова ера за Китай обеща Си Цзинпин

Двустепенен план за изграждане на голяма и модерна социалистическа страна до средата на века обяви лидерът

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 108

Социализмът с китайски характеристики прекрачи прага и навлезе в нова ера. Това заяви при откриването на XIX национален конгрес на Комунистическата партия на Китай президентът Си Цзинпин, цитиран от Синхуа. "Китай все още е и за дълго ще остане в първата фаза на социализма. Китай все още е развиваща се държава", обяви той пред 2300 делегати. Форумът ще продължи до 24 октомври.
"Ние сме по-близо, по-уверени и по-способни отпреди да постигнем национално подмладяване на реалността", подчерта държавният глава в речта си, продължила около 3 часа и 30 минути.
Китайският лидер обяви двустепенен план за изграждане на Китай в "голяма и модерна социалистическа страна" до средата на века. "Ще бъде нова ера на обезпечаване на решителна победа при изграждането на умерено, проспериращо общество във всички отношения и ще се положат всички усилия за изграждане на голяма и модерна социалистическа страна", отбеляза той.
Си поясни, че до средата на века Китай ще има въоръжени сили от световна класа, като до 2035 г. ще приключи основната модернизация на националната отбрана. "Имаме решимостта, доверието и способността да отговорим на сепаратистките опити на Тавайн за независимост", закани се той.
Китай няма да затвори вратата си за света, ние ще ставаме все по-отворени, обеща президентът. Но предупреди, че Комунистическата партия ще се противопостави на всички действия, които могат да подкопаят ръководството.
Бъдещето пред Китай е светло, но предизвикателствата са тежки, изтъкна президентът, който се очаква да си осигури още един петгодишен мандат като генерален секретар и да затвърди лидерството си с избирането на лоялни членове.
По думите му държавата първо ще придаде качество на икономическото развитие и ще се съсредоточи върху реалната икономика. Той обеща Пекин значително да облекчи достъпа до пазара, да се защитят легитимните права и интересите на чуждестранните инвеститори.
По думите на китайския лидер повече от 60 милиона китайци са излезли от бедността през последните пет години. "За последните пет години БВП на Китай нарасна от 54 трлн. юана до 80 трлн. юана (около 12,1 трлн. долара)", похвали се президентът. Той обеща Китай да се бори с бедността, с неравенството и "нулева толерантност" в кампанията срещу корупцията в партията. Според него властите непреклонно се борят срещу "тигрите", "хапещите мухи" и "лисиците" - термини, използвани за по-висши и по-нисши чиновници, замесени в корупция. Си определи корупцията в партията като "най-голямата заплаха".
Китайският държавник е убеден, че "една държава, две системи" е най-добрата институционална гаранция за дългосрочен просперитет и стабилност в Хонконг и Макао.
Китай заема водеща роля в борбата с климатичните промени, обяви Цзинпин и добави, че ще си сътрудничат с другите държави по проблема. Той призова държавите да се присъединят към изграждането на един "чист и красив" свят, както и борба с климатичните изменения чрез сътрудничество.
Си Цзинпин изтъкна, че целта на Китай до средата на века е да стане световна сила с укрепване на националната сила и да влияе на международните отношения.
Китайската комунистическа партия е основана през 1921 година. Има около 86 700 000 членове.



Си Цзинпин обеща да превърне Китай в "голяма и модерна социалистическа страна"
БГНЕС

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ