Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Февруари 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Оръжие

Румъния избра "Пираня"

Дума

19. Октомври 2017 , брой: 205   392   0Румънската държава и американската корпорация "Дженеръл Дайнамикс" подписаха меморандум, който вероятно ще предшества договор за сглобяване на бронетранспортьори "Пираня V" за румънската армия в завод в Букурещ, съобщи сайтът Warpost.
Според документа в Букурещския механичен завод, който е част от държавната отбранителна компания "Ромарм", ще бъде направена модернизация, която ще позволи да започне сглобяването на новите БТР-и. В Румъния ще се произвежда най-новата, пета поред модификация на "Пираня".
Министерството на отбраната на Румъния планира да сглоби 227 бронетранспортьора, които трябва да заменят съветските БТР-и, оставащи все още на въоръжение в сухопътните сили. Румънските военни смятат, че производството на новата бронетехника не само ще повиши боеспособността на армията, но и ще помогне за обновяване на военнопромишления комплекс на страната.
"Пираня" е семейство многоцелеви колесни бронирани машини, разработка на швейцарската компания "Моваг", която от 2010 г. е част от американската корпорация "Дженерал Дайнамикс". "Пираня" се произвежда във вариантите 4x4, 6x6, 8x8 10x10 и има варианти на БТР, бойна машина на пехотата, разузнавателна машина, командно-щабната машина, санитарна машина.
Към днешна дата европейското подразделение та "Дженеръл Дайнамикс" притежава заводи в Австрия, Чехия, Германия, Испания и Швейцария, в които се произвеждат детайли или се извършва сглобяване на БТР "Пираня". Тези бронирани машини се намират на въоръжение в повече от 20 държави."Пираня V", каквато ще сглобяват в Румъния
Снимка defence-blog.com

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"