Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Оръжие

"Драгун" положи успешно изпитите

Приключиха изпитанията на най-новата модификация на руската БМП-3

Георги Георгиев

19. Октомври 2017 , брой: 205   742   0Министерството на отбраната на Русия и концернът "Тракторни заводи" обявиха, че са завършили успешно изпитанията на последната модификация на известната бойна машина на пехотата БМП-3, съобщи руският портал "Новости ВПК". Тя носи името "Драгун" и има свръхмощен дизелов двигател с мощност над 800 к.с. На БПМ-3 "Драгун" може да бъдат монтирани три различни бойни модула - с 57-мм оръдие, със 100-мм оръдие и със 125-мм оръдие, използван в танковете.
Пред вестник "Известия" пък експертът по бронетанковото въоръжение Сергей Суворов разказва, че за разлика от предишните модификации "Драгун" има допълнителна защита на корпуса, динамическа и активна защита "Щора". Това е увеличило масата на машината от 18 до 21 тона, поради което е монтиран и по-мощен двигател. Новият мотор позволява "Драгун" да развива скорост по шосе от 70 км/ч, а по вода до 10 км/ч.
"Съществуването на няколко типа БМП-3 показва, че се търсят нови концепции за използването й на бойното поле, разказва Суворов. Според него в Министерството на отбраната искали да видят едва ли не танк, в лицето на БМП-3. "От друга страна, БМП е машина на пехотата и не бива да върви преди танковете или заедно с тях. Тя е само средство за доставка на пехотата и за нейната огнева подкрепа. Нейните възможности трябва да бъдат по-големи от тези на БТР-а, тя трябва да може да се справя с танковете, но основната й задача е все пак да подавя тези огневи средства, които пречат на пехотата да върви напред", коментира експертът. 
Анализатори на американската корпорация "Ранд" преди време включиха БМП-3 в списъка на четирите най-мощни БМП в света. По показателя мощност на двигателя спрямо теглото на машината БМП-3 превъзхожда американската "Брадли", която има двигатели с мощност от 500 до 660 к.с. Италианската БМП "Дардо" е с 512 к.с. двигател, а френската колесна БМП VBCI е с двигател на "Рено", с мощност 550 к.с. Според експертите особено забележителна е бойната мощ на руската машина и възможността да плава.

БМП-3 "Драгун" е готова за експлоатация, но все още няма взето решение относно нейното бъдеще

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"