Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Ноември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

"Драгун" положи успешно изпитите

Приключиха изпитанията на най-новата модификация на руската БМП-3

Георги Георгиев

19. Октомври 2017 , брой: 205   175   0Министерството на отбраната на Русия и концернът "Тракторни заводи" обявиха, че са завършили успешно изпитанията на последната модификация на известната бойна машина на пехотата БМП-3, съобщи руският портал "Новости ВПК". Тя носи името "Драгун" и има свръхмощен дизелов двигател с мощност над 800 к.с. На БПМ-3 "Драгун" може да бъдат монтирани три различни бойни модула - с 57-мм оръдие, със 100-мм оръдие и със 125-мм оръдие, използван в танковете.
Пред вестник "Известия" пък експертът по бронетанковото въоръжение Сергей Суворов разказва, че за разлика от предишните модификации "Драгун" има допълнителна защита на корпуса, динамическа и активна защита "Щора". Това е увеличило масата на машината от 18 до 21 тона, поради което е монтиран и по-мощен двигател. Новият мотор позволява "Драгун" да развива скорост по шосе от 70 км/ч, а по вода до 10 км/ч.
"Съществуването на няколко типа БМП-3 показва, че се търсят нови концепции за използването й на бойното поле, разказва Суворов. Според него в Министерството на отбраната искали да видят едва ли не танк, в лицето на БМП-3. "От друга страна, БМП е машина на пехотата и не бива да върви преди танковете или заедно с тях. Тя е само средство за доставка на пехотата и за нейната огнева подкрепа. Нейните възможности трябва да бъдат по-големи от тези на БТР-а, тя трябва да може да се справя с танковете, но основната й задача е все пак да подавя тези огневи средства, които пречат на пехотата да върви напред", коментира експертът. 
Анализатори на американската корпорация "Ранд" преди време включиха БМП-3 в списъка на четирите най-мощни БМП в света. По показателя мощност на двигателя спрямо теглото на машината БМП-3 превъзхожда американската "Брадли", която има двигатели с мощност от 500 до 660 к.с. Италианската БМП "Дардо" е с 512 к.с. двигател, а френската колесна БМП VBCI е с двигател на "Рено", с мощност 550 к.с. Според експертите особено забележителна е бойната мощ на руската машина и възможността да плава.

БМП-3 "Драгун" е готова за експлоатация, но все още няма взето решение относно нейното бъдеще

 

 

 

Оръжие

  • След Египет и Малайзия, ОАЕ също пожелаха да имат от френските военни кораби
    16. Ноември 2017 225
    69
    0

    Обединените арабски емирства ще станат поредният клиент на френската корабостроителница "Навал груп", като закупят две корвети от клас "Гоуинд". Това стана ясно по време на пресконференция на френския президент Еманюел Макрон в ОАЕ, след преговори с принца наследник на Абу Даби и зам.-министър на отбраната на ОАЕ Мохамед бен Заид...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"